رفتن به محتوای اصلی
حجت الاسلام عابدینی:

عبادت به قصد خداخواهی یا خودخواهی/ پاکی دل به بی‌مبالاتی در اجرای احکام نمی‌انجامد

تاریخ انتشار:
یک کارشناس قرآن و حدیث با بیان اینکه عبادت باید طبق خواسته خداوند باشد تا خودخواهی محسوب نشود، گفت: چگونه ممکن است پاکی دل سبب شود انسان نسبت به انجام امور دینی بی‌مبالاتی کند؟
شبهه

به گزارش بلاغ، حجت‌الاسلام والمسلمین کمال عابدینی، کار‌شناس حوزه قرآن و حدیث در گفت‌و‌گو با ایکنا، با اشاره به شبهاتی که برخی افراد نسبت به اجرای احکام دینی به بهانه پاک بودن دل بیان می‌کنند اشاره و عنوان کرد: اولین کسی که قیاس کرد، ابلیس بود که کبر ورزید و کبر، اولین نافرمانی از خداست.

وی به سخنی از امام صادق(ع) اشاره و عنوان کرد: نقل شده است که ابلیس گفت: پروردگارا، مرا از سجده بر آدم، معاف کن و من تو را چنان عبادتی کنم که هیچ فرشته‌ مقرب و پیامبر مرسلی نکرده باشد، خدای تبارک تعالی فرمود: مرا نیازی به عبادت تو نیست. همانا من فقط می‌خواهم چنان عبادت شوم که خودم می‌خواهم، نه آن طور که تو خواهی. پس شیطان از سجده، امتناع ورزید و خدای تبارک و تعالی فرمود: «از آن [بهشت] بیرون برو که همانا تو رانده‌ شده‌ای و به راستی لعنت من تا روز جزا بر توست.

انتخاب بین مسیر رحمانی و شیطانی

حجت الاسلام عابدینی ادامه داد: این بهانه جویی از سوی برخی افراد نیز به شکل‌های مختلف بیان می‌شود و گمان می‌کنند می‌توانند به بهانه پاک بودن دل از اجرای برخی از احکامی که خداوند مقرر کرده است بگریزند و آنچه خود می‌پسندند انجام دهند در صورتی که عبادت یعنی بندگی و تسلیم محض خداوند بودن.

وی دین اسلام را همراه با نظم و انظباط دانست و گفت: دین مجموعه کامل راهکار‌ها برای رسیدن به سعادت است که اگر تهی از نظم و ترتیب باشد نمی‌توان نام دین بر آن نهاد. فرار از وضو گرفتن یا وضو گرفتن به روش‌های غیر توصیه شده هرج و مرج به دنبال دارد و نمی‌توانند یک مجموعه منسجم را مدیریت کند.

پاک‌ترین افراد چه کسانی هستند؟

حجت الاسلام عابدینی با اشاره به اینکه «پاک بودن دل» بهانه‌ای است که از سوی برخی افراد به منظور فرار از انجام احکام دینی عنوان می‌شود به تبیین شاخصه‌های افراد دل پاک پرداخت و گفت: پاک‌ترین افراد انبیا هستند تا از طریق آنان پیام الهی منتقل شود، پس چگونه ممکن است پاکی دل سبب شود انسان نسبت به انجام امور دینی بی‌مبالاتی کند؟

خودخواهی یا خداخواهی؟

این کار‌شناس مرکز پاسخگویی به شبهات دینی پاک پنداشتن دل به بهانه فرار از اجرای احکام دینی را تفکری صوفی گرایانه دانست و گفت: انبیا به عنوان پاک ترین افراد تمام امور را برای رضای خدا انجام می‌دادند نه از روی خودخواهی. پس عبادت باید رضایت خداوند را به همراه داشته باشد.

وی هوای نفس را از جمله عواملی برشمرد که در بیان چنین شبهات و بهانه‌هایی از سوی افراد مؤثر است و گفت: علما و بزرگان دین به نحوی رفتار می‌کردند که هوای نفسشان در استنباط احکام مداخله‌ای نداشته باشد.

خدایا چشم!

حجت الاسلام عابدینی با تأکید بر اینکه خداوند نیازی به عبادت انسان ندارد اظهار کرد: هنگام قربانی کردن چیزی از سوی انسان برای خداوند فرستاده نمی‌شود، اما آنچه ثابت می‌شود ابراز بندگی است.

سنجش میزان خضوع، خشوع و اطاعات بنده

وی ادامه داد: برخی بیان می کنند خداوند با چنین جلال و جبروتی به رفع مقداری مانع که بر روی اجزای وضو قرار گرفته است نیاز ندارد. در پاسخ به چنین سخنانی باید گفت خداوند به رفع مانع نیاز ندارد بلکه میزان خضوع، خشوع و اطاعات بنده را می‌سنجد.

افزودن دیدگاه جدید

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.