رفتن به محتوای اصلی
به مناسبت سالروز تولد حضرت زینب(س) و روز پرستار؛

نگاهی دیگر به ابعاد شخصیتی عقیله بنی هاشم در گفت‌وگو با مدرس و مبلغ دینی

تاریخ انتشار:
مدیر مدرسه علمیه زهرای اطهر(ع): دلیل این که تولد حضرت زینب (س) روز پرستار نامیده می شود این است که چند شاخصه پررنگ در این زمینه در حضرت دیده می شود که روحیه بخشی از جمله مهم‌ترین آنهاست. زینب(س) الگویی برای همه زنان و مردان روحیه بخش بود و در برابر ...
حضرت زینب

به گزارش بلاغ به نقل از رسا، در حادثه کربلا یکی از چهره های خیلی مهم و تعیین کننده که بار سنگین پیام رسانی امام حسین (ع) را بر عهده گرفت و به خوبی هم انجام داد شخصیت و منحصربفرد حضرت زینب(س) است.

در حادثه کربلا اگر به طور اجمال به زندگی ایشان نگاه کنیم می‌توانیم الگوی رفتاری یک انسان مومن را در منش و روش آن اسطوره صبر و وفاداری به روشنی مشاهده نماییم.

در حادثه کربلا ایشان 54 یا 55 سال داشتند زیرا که ایشان در پنجم ماه جمادی الاول در مدینه متولد شد و در همان زمان او را نزد پدر بزرگوارش امیرمومنان(ع) آوردند که نامگذاری کند ولی امام علی فرمود: من در این کار از جدش رسول خدا(ص) سبقت نمی گیرم و پیغمبر اکرم (ص) در آنوقت در سفر بودند؛ پس صبر کردند تا رسول خدا از سفر بازگشته و آن کودک را «زینب» نام نهادند و بنا بر روایتی پیامبر بزرگ اسلام(ص) فرمود که من به خدواند سبقت نمی گیرم در نامگذاری این کودک و دراین زمان بود که جبرئیل به حضور رسول خدا(ص) رسید و نام زینب را از سوی خدا برای او به ارمغان آورد.

و چه زیبا این نام با جان و دل حضرت در همه عرصه ها عجین شد که امروز پس از گذشت هزار و چهار صد سال هنوز هم نمی توان زنی را همتراز با او در صبر و پایمردی و مقاومت مثال زد به همین بهانه و همزمان با روز میلاد حضرت زینب(س) و روز پرستار پای صحبت سرکار خانم طاهره آشفته یزدی، مدیر مدرسه علمیه زهرای اطهر(ع) و مدرس حوزه علمیه مشهد و مبلغ دینی می نشینیم تا از جام کلام او در درس آموزی از قهرمان کربلا بهره‌ای داشته باشیم.

آیا حضرت زینب (س) می تواند الگوی معاصر زن امروز باشد؟

حضرت زینب (س) زندگی اش متفاوت با زنان دیگر است؛ بدین معنا که حتی با زنان هم دوره خودش هم فرق دارد و روایتی ازحضرت زینب (س) از زبان خود حضرت وجود دارد  که مجاهد شهید در راه خدا، اجرش بیشتراز کسی نیست که قدرت دارد و در عین حال عفت می ورزد؛ و قدرت انجام گناه را دارد اما از آن دوری می کند، و نزدیک است که انسان عفیف، فرشته‌ای از فرشتگان باشد. و با توجه به این سخنان از حضرت زینب (س) در واقع او می تواند الگوی زن امروز باشد و خوب است که زنانی مثل حضرت زینب و حضرت فاطمه(س) و زنان شایسته ای  که درعصر خودشان با عفت بوده اند به جامعه زنان امروز معرفی شوند.

از یکی از یاران و همسایگان حضرت علی(ع) روایت شده است که او قسم یاد می کند که هیچ وقت من چشمم به  حضرت زینب(س) نیفتاده و صدایی از او به گوشم نرسید و حتی وقتی که می خواست به زیارت جدش پیامبراکرم(ص) نیز برود شبانه از منزل بیرون می رفت و وقتی که از خانه خارج می شد در حالی که امام حسن(ع) سمت راست و امام حسین(ع) سمت چپ ایشان بود وامیرالمومنین پدر بزرگواراشان نیز در پیش روی او می رفتند.

و زمانی که حضرت زینب (س) به قبر پیامبر نزدیک می شد حضرت علی (ع) نور چراغ را کم می کرند و به همین دلیل یک دفعه امام حسن (ع) سوال می کند که پدرجان شما چرا این کار را انجام می دهید حضرت می فرماید می ترسم کسی به خواهرت زینب(س) نگاه کند و این  موضوع برای زنان جامعه مشخص می شود که زنان ما الگویی مثل حضرت زینب (س) دارند که این همه با عفت و با حیاست و شرم دارد.

چه وجهه هایی از شخصیت حضرت زینب(س) برای زن امروز الگویی بی مانند است؟

ازمهمترین شاخصه هایی الگویی حضرت زینب (س) که برای نسل امروز نیز قابل قیاس است می توان به ایثار او اشاره کرد که حضرت علی (ع) درباره مقام ایثار فرمود، ایثاربالاترین درجه ایمان است و اگر کسی بخواهد درجه ایمانش را محاسبه کند باید بفهمد که ایثار دارد یا نه؟و برای حفظ جان دیگران آیا خطر را به جان می خرد یا نه؟ در همه صحنه ها دیگران را بر خودش مقدم می دارد یا نه؟

در ماجرای کربلا حضرت زینب(س) حتی از سهمیه آب خودش نیز استفاده نمی کند و آن را به کودکان می دهد و در بین راه کوفه تا شام ،حتی همان قرص نان اندک سهمیه خودش را بین کودکان تقسیم می کند و حضرت زین العابدین می فرماید که عمه ام حضرت زینب(س) در مدت اسارت غذای جیره ای خودش را تقسیم می کرد و این ایثار است که حضرت در عین اسارت و رنج و گرسنگی و غم و اندوه باز هم داشته خودش را تقسیم می کند.

و حتی زمانی که به اسرا تازیانه زده می شد حضرت زینب(س) خود را سپر قرار می داد ، این موارد فقط  به زبان آوردن آن آسان است و در مقام عمل انجام اینهمه ایثار و از خود گذشتگی بسیار سخت است و حضرت زینب(س) کسی بود که توانست همه این دشواری ها را تحمل کند.

زینب(س) شیر زن هاشمی/زبان زینب، کلام حضرت علی(ع)

از سرمشق های دیگر الگو بودن حضرت زینب (س) می توان به شهامت و شجاعت او اشاره کرد چرا که شیر زن هاشمی نامیده شد نه اینکه با مردان در صحنه جنگ حضور داشته باشد اما وقتی که پای دفاع از دین و ولایت به میان می آید بر سر دشمن خود فریاد برمی آورد و آنها را تحقیر می کند و فصاحت وبلاغت او نیز از دیگر الگوهای رفتاری حضرت زینب(س) است.

گویی که او از زبان حضرت علی (ع) سخن می گوید و در سطح عالی سخنرانی می کرد و حضرت زینب(س) جود و سخاوت و نبوغ و استعداد فوق العاده داشت و زینب(س) خاتون بزرگوارخاندان هاشم بود و عقیله نامیده شده بود و در جایی دیگر صدیقه صغری نامیده شده بود به خاطر اینکه جا پای مادر می گذارد وبه این صفت خوانده می شود.

چرا میلاد حضرت زینب(س) می تواند روز پرستار هم نامگذاری شود؟

دلیل اینکه تولد حضرت زینب (س) روز پرستار نامیده می شود اینست که چند شاخص پررنگ در این زمینه در حضرت دیده می شود که حضرت زینب(س) روحیه بخش   بود و این صفت هم الگو و هم درس آموزنده ای برای فراگیری است که او برای همه زنان و مردان روحیه بخش بود و در برابر حوادث تلخ و مشکلات و به خصوص در سفر کربلا حضرت زینب (س) از روحیه ای مقاوم و با استقامت برخوردار بود.

و  حضرت بعد از شهادت مادر، برای پدر و برادران روحیه بخش بودند و وقتی امام حسن (ع) به شهادت می رسند باز هم روحیه خوبی دارند و عصبانی و نا امید از زندگی نمی شود و با تمام مشکلات دست و پنجه نرم می کندو به دیگران هم روحیه می دهد در طول دوران اسارت صفت یاوری او بیشتر نمایان می شود و برای اسرا، از گودی قتلگاه تا کوچه های تنگ و تاریک شام و در مجلس و میکده یزید در همه جا حضرت زینب (س) یک فرشته نجات بود که تسلی بخش دل حضرت زین العابدین (ع) نیز بود.

حتی با اینکه امام سجاد(ع) مرد بود و حضرت زینب با یک احساس زنانه باز هم ایستادگی می کرد و در رابطه با صبر او نیز داریم که که درزیارت نامه حضرت نیز آمده است که ای زنب تو چطورشخصیتی هستی که ملائکه آسمان از صبر تو به شگفت آمده اند و درتمام سختی ها حضرت زینب(س)  با صبوری غیرقابل وصفی کنار آمد.

چرا حضرت زینب(س) با وجود همسر با امام حسین(ع) در سفر کربلا همراه شد؟

حضرت زینب(س) اولین و مهمترین شرط زندگی زناشویی خودش را قبل از ازدواج به خاطرعلاقه و محبت فراوان به برادرش، همراهی با امام حسین (ع) را شرط می کند وعبدالله بن جعفرهم مختار بود که این شرط را بپذیرد و یا ازازدواج با حضرت زینب(س) منصرف شود.

اگرعبدالله بن جعفرقبول نمی کرد ازدواجی صورت نمی گرفت و این موضوع اشکالی ندارد اما عبدالله این شرط را با گشاده رویی قبول می کند و موضوع دیگراین که حضرت زینب(س) در زندگی دنیایی خودش دنبال زرق و برق نبود، در عین  این که همسر او نیز از نظر مالی ثروتمند بود وضعیت مالی مناسبی داشت و اگر حضرت می خواست در همان زندگی به سر ببرد و با برادرش همراه نشود در بهترین شرایط مالی می توانست زندگی خوبی داشته باشد اما سفر کربلا را انتخاب کرد.

ازدواج اسلامی منهای معیارهای پولی   

حضرت زینب(س) دنیا را برای خودش انتخاب نکرد و این امر نیز درسی برای زنان امروز جامعه است که ما فقط دنیا را مد نظر قرارندهیم و در هنگام ازدواج دختر و پسر جوان ما فقط به امور مادی توجه نداشته باشند چرا که حضرت زینب(س) درعین زندگی راحت، سفر کربلا و راه حق را انتخاب می کند و حادثه کربلا و در اسارت سختی های بسیاری را متحمل شدند.

ولی حضرت زینب(س) به دلیل نگرش متفاوت نسبت به زندگی دنیوی  برای دفاع از ولایت با اجازه همسر خودش با برادرش امام حسین(ع) همراه می شود و به دنیا و مادیات پشت می کند و به همین دلیل حضرت الگویی کامل برای دختران جوانی است که به ازدواج فقط با معیارهای مادی و مالی نگاه می کنند و ملاکشان فقط ثروت و دارایی است و این ثروت را فقط برای خودشان می خواهند.

ولی حضرت زینب(س) فقط زیبایی ها و ثروت دنیا را انتخاب نکرد بلکه وظیفه خودش را در آن شرایط همراهی با برادرش احساس کرد و در عین ثروت و دارایی همه آنها را ترک کردو سختی های قیام و نهضت را پذیرفت و این ایستادگی در برابر ظلم و جور نیز برای زن امروز الگو است.

در حال حاضرسن ازدواج بالا رفته است و دختران و پسران بسیاری مجرد هستند و به ازدواج هم فکر نمی کنند و این درحالی است که خداوند برای همه زوج آفریده است و پشت پا زدن به انتخاب های چندگانه سبب تاخیر درازدواج های بهنگام می شود.

درباره ویژگی های فردی و اجتماعی و نقش همسری حضرت زینب(س)به عنوان الگوی کامل زن مسلمان امروز بفرمایید.

زینب (س) وقتی که چهار یا پنج ساله بود، فقیر و مسکینی به درب خانه آنها می آید و گرسنه است و فاطمه (س) می فرماید که فقط یک قرص نان است که برای زینب(س) می باشد و ما چیز دیگری نداریم و حضرت با همان کودکی و سن کم به مادرش می گوید که قرص نان را به فقیر بدهیدچرا که من می توانم تحمل کنم و این درحالی است که کوکان امروز قابل مقایسه با آنهمه درک و صبر حضرت نیستند و درجه جود و سخاوت او بی نظیر و بی مانند است.

حضرت قبل از ازدواج نیازهای خودش را برای همسرش شرط می گذارد و مهمترین شرط او نیز ملاقات روزانه اش با امام حسین (ع) است و این درحالی است که هر دختر دیگری در شروط ازدواج خودش مسایل مالی و مادی را محور قرار می دهد و بیشتر اختلافاتی که درزندگی مشترک بین زن و مرد به وجود می آید بسیاری از موضوعاتی که در دوران نامزدی شیرین جلوه می کند و طعم شوخی دارد، اما پس از شروع زندگی مشترک سبب بروز چهره واقعی مشکلات و در نتیجه سبب طلاق می شود.

حضرت زینب(س) با پسر عموی خودش ازدواج می کند و در همسرداری نمونه  و الگوی یک زن مسلمان می تواند باشد و عبدالله بن جعفر هم مرد شایسته‌ای بود و انتخاب حضرت زینب(س) نیز انتخاب درستی بود و شرط های قبل از ازدواج با همان ملاک‌ها و معیارهای بعد از ازدواج نیز فرقی ندارد.

گفت‌وگو از خانم فاطمه ترزفان

افزودن دیدگاه جدید

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.