دعای عرفه در عرفات
اشاره
سیراب شدن از مغفرت الهی
از دعاهای حضرت امام سجاد(ع) در روز عرفه این است:
«خدایا، مرا شاکر و صابر و در چشم خویش خوار و در نظر مردم بزرگوار گردان! خدایا، در همه کارها عاقبت ما را به خیر کن و ما را از خواری دنیا و عذاب آخرت نگهدار! خدایا، مرا به علم توانگر ساز و به حلم زینت بخش و به تقوا عزیز کن و به عافیت زیبایی ده!
خدایا، از زوال[1]نعمت و تغییر عافیت و غضب ناگهانی و همه چیزهایی که مایه ناخشنودی توست، به تو پناه می برم! خدایا، از اخلاق بد و اعمال بد و هوس های بد و بیماری های بد به تو پناه می برم! خدایا، سحرخیزی را بر امت من مبارک ساز!
خدایا، تو را به غیب دانی و قدرتی که بر آفرینش داری، سوگند می دهم تا هنگامی که زندگی را برای من بهتر می دانی، مرا زنده نگه دار و هنگامی که مرگ را برای من بهتر می دانی، مرا بمیران!
خدایا، از تو می خواهم ترس خود را در آشکار و نهان نصیب من کنی و در حال خشنودی و خشم، کلمه اخلاص را بر زبان من جاری کنی و در حال فقر و توانگری، میانه روی را شعار من سازی! خدایا! چنان که آفرینش مرا نیک کردی، سیرتم را نیز نیک کن!
خدایا، هرکس عهده دار کار امت من شد و بر آنها سخت گرفت، بر او سخت گیر و هرکس عهده دار کار امت من شد و با آنها مدارا کرد، با او مدارا کن!
خداوندا، یک لحظه مرا به خودم وا مگذار و چیزهای خوبی که به من بخشیده ای، از من باز مگیر!
خدایا، بر محمد و خاندان پاکش درود فرست؛ درودهای پربرکت و پاکیزه و فزاینده ای که صبحگاهان و شامگاهان در رسند و درود فرست بر ایشان و بر ارواح شان و کارشان را بر اساس تقوا فراهم آور و احوالشان را به سامان آر و ما را به رحمت خود در جایگاه امن و امان در کنار ایشان قرار ده، ای مهربان ترین مهربانان![2]
پیامبران در سرزمین عرفات
عرفات، نام جایگاهی است که حاجیان در روز عرفه (نهم ذی الحجه) در آنجا توقف می کنند و به دعا و نیایش می پردازند و پس از برگزاری نماز ظهر و عصر به مکه مکرمه باز می گردند. درباره وجه تسمیه آن چینن گفته اند: جبرائیل7 هنگامی که مناسک را به ابراهیم می آموخت، چون به عرفه رسید، به او گفت: «عرفت» و او پاسخ داد: آری. بنابراین، به این نام خوانده شد. همچنین، گفته اند سبب این نام گذاری آن است که مردم در این مکان به گناه خود اعتراف می کنند و برخی آن را به دلیل تحمل صبر و رنجی می دانند که برای رسیدن به آن باید متحمل شد؛ زیرا یکی از معانی «عرف»، صبر و شکیبایی و تحمل است.
منبع: اشارات - آذر ۱۳۸۸ - شماره ۱۲۷ - روز عرفه - روز نیایش
------------------------------------
پی نوشت:
[1]. زوال: از بین رفتن، نابود شدن.
[2]. منتخبی از دعای امام سجاد(ع) در روز عرفه، مترجم: حسین انصاریان.
افزودن دیدگاه جدید