شاه کلید سواد رسانه ای اندیشه و تفکر انتقادی است
به گزارش خبرنگار بلاغ سومین جلسه از سلسله نشست های سبک زندگی به همت مرکز آموزش های کاربردی شب گذشته با ارائه دکتر محمدمهدی فتوره چی با موضوع معرفی فضای مجازی در مرکز همایش های غدیر برگزار شد.
فتوره چی ضمن تقدیر و تشکر از معاونت فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی برای دغدغه مندی در این حوزه گفت: فضای مجازی آسیب ها و خطرات خاص خود را دارد. در این فضا باید نسبت به صیانت خود و اطرافیانمان حساسیت بیشتری داشته باشیم. ما در راستای ایجاد نهضت سواد رسانه ای، حدود دو سال است دست به راه اندازی انجمن سواد رسانه ای زدیم.
وی آسیب های فضای مجازی را همه گانی و همه جایی خواند و عنوان کرد: آسیب های فضای مجازی فقط مختص به ایران نیست. همه ی دنیا حتی کشورهایی که قوانین لائیسیته بر آن حکم فرماست درگیر این مشکلات هستند و نسبت به فضای مجازی نگرانی دارند.
این کارشناس سواد رسانه ای ادامه داد: سواد رسانه ای در تمام دنیا به عنوان یک اصل همگانی از سوی جامعه پذیرفته شده است. سواد رسانه ای امری نسبی است و مدام در معرض تغییر و تحول قرار دارد. اما شاه کلید سواد رسانه ای اندیشه و تفکر انتقادی است.
فتوره چی ضمن انتقاد از عامل نبودن افراد جامعه گفت: متأسفانه یکی از مشکلات ما این است که به بسیاری از دانسته های خود عمل نمیکنیم. این مشکل گریبان مربیان و مدرسان فضای مجازی را هم گرفته و بین گفتار و رفتارشان تناقض وجود دارد.
وی افزود: این که ما معضلات فضای مجازی را بیان می کنیم به معنای نگاه سلبی ما به این مقوله نیست. باید دانش مردم نسبت به این فضا ارتقاء پیدا کند تا از آسیب های آن مصون بمانند.
این کارشناس سواد رسانه ای ابراز کرد: در کنار فضای حقیقی و فضای مجازی، فضای سومی ایجاد شده که خود نگرانی هایی را برای ما ایجاد می کند. این فضا فضای ذهنی است. در این حالت جسم فرد در فضای حقیقی است ولی مدام ذهنش درگیر حضور در فضای مجازی است و به تصمیمات بعدی اش در این فضا فکر میکند.
فتوره چی فضای مجازی را منبر مدرن برای طلاب و مبلغان خواند و گفت: روحانیون باید از شبکه های اجتماعی به عنوان منبر اجتماعی استفاده کنند و آموزه های دین را به مردم برسانند و آنها را به منبرهای واقعی دعوت کنند.
وی اینترنت اشیاء را از مسائل مهم پیش روی مردم دانست و عنوان کرد: روند پیشرفت تکنولوژی بسیار سرعت گرفته است و به زودی با ورود اینترنت اشیاء به زندگی مردم، همه چیز با اینترنت کنترل میشود. از دیگر مسائل مطرح شده، ورود ربات به زندگی انسان است که طبق پیش بینی ها، تا سال 2038 ربات به عنوان یک رقیب برای انسان شناخته می شود. علماء و فقهاء باید در وضع احکام شرعی و نیز نوع تعامل با ربات ها ورود کنند.
این فعال رسانه ای در ادامه به بیان پیش بینی پیشرفت های تکنولوژی در آینده پرداخت:
- تا سال 2019 کابل و سیم از اینترنت و رایانه ها حذف می شوند.
- سال 2020 قدرت رایانه با مغز انسان قابل مقایسه می شود
- سال 2021 دسترسی 85 درصد مردم جهان به اینترنت بی سیم مقدور می شود
- سال 2022 اساس نامه ها و قوانین برای ربات ها تنظیم می شود
- سال 2024 هوش رایانه ای برای خودروها اجباری می شود
- سال 2025 بازارهای بزرگ اعضاء مصنوعی بدن، تأسیس می شوند
- سال 2027 ربات های خدمتکار با قابلیت انجام کارهای سخت وارد زندگی مردم می شوند
- سال 2029 کامپیوترها با مدل سازی از مغز انسان بسیار هوشمندتر می شوند
- سال 2031 از چاپگرهای سه بعدی برای ساخت بدن انسان در بیمارستان ها استفاده می شود
- سال 2032 از ربات های نانو در پزشکی استفاده می شود
- سال 2034 نخستین دیدار انسان با هوش مصنوعی صورت می گیرد
- سال 2036 برنامه نویسی برای سلول ها و درمان بیماری ها رواج می یابد
- سال 2038 ربات های انسان نما ظهور می کنند
- سال 2039 نانو ماشین ها به صورت مستقیم در مغز انسان کاشته می شوند
- سال 2040 موتور جستجو در انسان کاشته می شود
- سال 2041 توان اینترنت به 500 برابر امروز افزایش پیدا می کند
- سال 2042 نخستین تجربه جاودانگی انسان و ظهور ارتش ربات ها
- سال 2043 تغییر شکل انسان به کمک نانو ربات ها ممکن می شود
- سال 2044 افزایش هوش ربات ها به میلیاردها برابر انسان
- سال 2045 آغاز عصر بازگشت ناپذیری انسان
- 2050 آغاز عصر نامیرایی انسان
فتوره چی به حضور زیاد ایرانی ها در فضای مجازی اشاره کرد و گفت: حدود 60 درصد از حجم ترافیک مصرفی کشور در تلگرام مصرف می شود و همین شبکه ی اجتماعی عامل 40 درصد جرائم است. همچنین استفاده از سایت های ضد اخلاقی و جستجوی عبارات این چنینی در بیان جوانان بسیار زیاد شده است. میزان حضور جوانان در فضای مجازی در دوسال اخیر به اندازه ی 48 واحد درسی در دانشگاه بوده است. طبق آمارها، به طور متوسط هر ایرانی 7 ساعت از روز خود را در فضای مجازی سپری می کند.
وی به تأثیر شبکه های اجتماعی در خانواده پرداخت و اظهار کرد: شبکه های اجتماعی از عوامل مداخله گر در 80 درصد طلاق ها در کشور آمریکا هستند. در ایران شبکه های اجتماعی در 60 درصد طلاق ها جزء عوامل مداخله گر هستند و در 20 درصد طلاق ها عامل اصلی هستند. در کشور چین، شبکه های اجتماعی عامل اصلی اکثر طلاق ها هستند. همچنین 65 درصد کاربران نوجوان و جوان به فریب و اغفال در شبکه های اجتماعی اذعان داشته اند. این مسأله تا جایی پیش رفته که زمان گفتگو در خانواده به 12 دقیقه کاهش یافته است.
این کارشناس فضای مجازی ادامه داد: خانواده ها امروزه سلولی شده اند. یعنی هر کدام از اعضای خانواده در سلول خودش با یک رسانه ی خاص مشغول است. همچنین زندگی ها مانیتوری شده و از ابتدای تولد تا لحظه ی مرگ در معرض یک مانیتور قرار داریم.
فتوره چی در پایان به درمان مشکلات و معضلات فضای مجازی پرداخت و گفت: در مواجهه با فناوری سه رویکرد خوشبینانه (که در آن فقط مزایان و فرصت ها را می بینیم)، بدبینانه (که در آن فقط تهدیدها را میبینیم) و واقع بینانه (که خوبی ها و بدی ها را با هم مبینیم) وجود دارد. کسانی که با دید واقع بینانه به فضای مجازی نگاه میکنند در قبال این فضا منفعل نیستند، بلکه عملکرد فعالی دارند. تنها راه علاج این مشکلات افزایش سواد رسانه ای مردم است.
دیدگاهها
سلام خواهشا صوت جلسات رو هم درسایت بذارید.ممنون
سلام و خسته نباشید خدمت شما، قرار شد که فایل پاورپوینت آموزشی اساتید هم در سایت قرار بگیره ، اگر امکان داره فایل ها رو هم بار گذاری کنید. ممنون
افزودن دیدگاه جدید