وبلاگ نویسی و تبلیغ دین
نام نشریه: ره آورد، شماره 6، بهار 1383، 44
اطلاعرسانی در مـقوله دین و معارف اسلامی از اموری است که از دیرباز ذهن متصدیان این امر را به خـود مـشغول نـموده و در این راستا، استفاده از ابزار کارآمد و محتوای خوب و مفید، بیش از هر چیز دیگری مورد توجه قـرار گرفته است.
اگرچه حوزه علمیه که از جمله متصدیان تولید علوم اسلامی و اطلاعرسانی در عرصه دین بـه شمار میآید، در زمانهای گـذشته بـا استفاده از ابزارهای ساده و در محدوده خاص به تبیلغ احکام و معارف الهی پرداخته است، اما امروزه وسعت علوم و فنون مختلف و ارتباط نزدیک میان جوامع و ادیان گوناگون، بهرهمندی از شیوههای نوین اطلاعرسانی را گوشزد مینماید و عـصر حاضر که به «عصر اطلاعات» موسوم گشته، ضرورت همراهی و یا جایگزینی ابزارهای جدید با ابزارهای سنّتی را یادآور میشود.
یکی از ابزارهای اطلاعرسانی در جهان امروز، وبلاگنویسی در اینترنت میباشد که در میان اقشار مختلف اشاعه یافته و از سـوی دیـگر، پدیدهای بسیار مفید برای مبلغان دین به شما میرود. در این مقاله ضمن تعریف و تبیین اهمیت این شیوه فراگیر و جدید، به راهکارهایی چند در خصوص ضرورت ترویج این ابزار در حوزه دین میپردازیم.
وبلاگ چیست؟
وبلاگ (weblg) یـک صـفحه شخصی بر روی اینترنت است که با استفاده از آن میتوانید اطلاعات خود را در شبکه جهانی عرضه نمایید. شما میتوانید خاطرات، درد دلها، دانستهها و تجربیات، نشانی پایگاههای مفید، اخبار و حتی مقالات خود را در وبلاگ قـرار دهید.
«دیوید وایـنر»، پیشگام وبلاگنویسی در توصیف ویژگیهای وبلاگ چند نکته را بیان میکند:
الف. شخصی است؛ یعنی توسط یک فرد نوشته میشود، نه توسط یک سازمان. به همین دلیل، یک شخصیت ویژه دارد و از نظر نگارشی پیـراسته و ویـراسته نیست.
ب. روی ایـنترنت است؛ یعنی جایی چاپ نـمیشود و مـیتوان آن را بـا هزینه بسیار کم، مرتباً روزآمد کرد. ضمن اینکه برای خواندنش داشتن یک نرمافزار مرورگر کافی است.
ج. منتشر میشود؛ بدین معنا که نـوشتههای خـام طـی یک روند خودکار، در قالبهای پیش ساخته ریخته مـیشود و بـالقوه در دسترس همه قرار میگیرد.
د. بخشی از یک اجتماع است؛ یعنی مربوط به دستهای از افراد است که علاقه مشترکی دارند و به خـاطر آنـ بـه طور مجازی دور هم جمع شدهاند.(1)
وبلاگها به شما امکان انتشار ایدهها، افـکار و دیدگاههای خود، همانند یک روزنامهنگار را میدهد. احتیاجی نیست که یک مقاله و یا داستان طولانی بنویسید؛ بلکه یک وبـلاگنویس ذهـنیات خـود را درباره مسائل مورد علاقهاش ارائه میکند، بدون اینکه این ایدهها به طـور کـامل بررسی شده باشند یا مثلاً از لحاظ دستوری زیبایی جمله در حد عالی باشند. عاملی که باعث مـحبوبیت و رشـد سـریع پدیده وبلاگ در میان کاربران اینترنت شده است، راحتی استفاده از این ابزار مـیباشد. افـزون بـر اینکه استفاده از سیستمهای موجود وبلاگ، بدون نیاز به صرف وقت و هزینه برای طراحی کـامل یـک پایـگاه اختصاصی، تنها با پر کردن چند فرم تحت وب میتوانید شروع به نوشتن مطلب در قالب یـک پایـگاه اختصاصی کنید.
اهمیت وبلاگنویسی
با توجه به قابلیتهای منحصر به فرد وبلاگنویسی جا دارد که متصدیان ترویج دیـن آن را در دسـتور کـار خود قرار دهند. چنین درخواستی به چند جهت ضروری مینماید:
1. امروزه بیشترین درصد جامعه مـا را جـوانان تشکیل میدهند و اغلب آنان نیز در فقر اطلاعاتی دینی به سر میبرند، به گـونهای کـه از مـحتوا و ماهیت اسلام ناب آگاهی درستی ندارند.
2. بیشترین قشری که با پدیده اینترنت و بهویژه وبلاگها سرو کـار دارنـد، جوانان هستند؛ جوانانی که معمولاً از هوش بالایی برخوردارند و بسیاری از آنان به جـای ایـنکه پایـ منبرها بنشینند، در اینترنت وبگردی میکنند و از فرهنگ غرب خوراک میگیرند.
3. اگر چه عدهای از متولیان فرهنگ دین در ایـن امـر از هـیچگونه تلاشی مضایقه ننمودهاند؛ لکن جوّ غالب با مطالب الحادی و مبتذل است و دشـمنان قـسم خورده، دست به دست هم داده و از بهترین و زبردستترین نویسندگان خود بهره جستهاند تا اذهان جوانان، یعنی بـهترین سـرمایههای ما را که میتوانند در خدمت دین باشند، به انحراف بکشانند. اگر روزی متصدیان تـرویج فـرهنگ اسلامی، نگران شیوع ابتذال و انحرافات اخلاقی جـوانان بـودند، اکـنون دغدغه آنان چیزی فراتر از فرهنگ ابتذال مـیباشد؛ زیـرا امروز ترویج بیدینی و انحراف در اولویت دستور کار دشمنان قرار گرفته است.
ره آورد نور » شماره 6 (صفحه 45)
بنابراین، اگر حـوزه بـا منابع غنی دینیای که دارد، وارد ایـن عـرصه شود، یـقیناً فـضای حـاکم شکسته خواهد شد.
4. با توجه به احـادیثی از قـبیل «ردّوا الحجر من حیثّ جاء فإنّ الشر لا یدفعهُ إلاّ الشرّ»(2) و با توجه به سخنان هـوشمندانه و حـکیمانه رهبر فرزانه انقلاب در مورد تهاجم فـرهنگی غرب و لزوم بهرهجویی از پیشرفتهترین ابـزارهای تـبلیغاتی برای مقابله به مثل، اسـتفاده از ایـن ابزار ضروری مینماید.
5. مطالبی که در وبلاگها نوشته میشود به طور معمول از سوی کاربران خـوانده مـیشود و یا حداقل به رؤیت بـسیاری از کـاربران ایـنترنت بهویژه وبلاگنویسان دیـگر میرسد.
6. اسـتفاده از وبلاگ برای کاربران ابـتدایی ایـنترنتی نیز بسیار ساده است.
7. وبلاگها قابلیت بهرهبرداری از ابزاری همچون شمارگر (کنتور) و پیامگیر را دارند که بـه وسـیله آن میتوان از تعداد بازدیدکنندگان و نظرات آنان در بـاره مـطالب ارائهشده آگـاه شد.
8. وبـلاگها اگـر چه برای اوّلین بـار توسط یک آمریکایی طراحی شدند(3)، اما امروزه تهران پایتخت وبلاگهای جهان نامگذاری شده است.
9. وبلاگنویسی روز به روز در حـال گـسترش است، به گونهای که میلیونها نـفر در دنـیا وبـلاگ مـیخوانند؛ صـدها هزار نفر از آنـها وبـلاگ مینویسند؛ دهها پایگاه اینترنتی خدمات میزبانی رایگان وبلاگ ارائه میدهند و نرمافزارهای متعددی برای وبلاگنویسی ساخته شده اسـت. بـنابراین، وبـلاگها دیگر یک پدیده نوظهور و محدود نیستند.(4)
کاربرد وبلاگنویسی در تـبلیغ دین
از ایـنرو، بـا تـوجه بـه ضـرورت و اهمیت و بلاگنویسی در امر اطلاعرسانی و توسعه روزافزون آن در میان کاربران، راهکارهای ذیل به منظور استفاده بهینه از این ابزار برای بهبود تبلیغ دین در عرصه جهانی و اشاعه معارف حقه اسلام پیـشنهاد میشود:
1. بهرهمندی از وبلاگها در میان مبلغان خصوصاً اهل قلم گسترش داده شود تا شاید این کار زمینه هدایت جامعه انسانی را فراهم کند.
2. در میان طلاب کم نیستند کسانی که در این وادی از مهارتهای ویژه برخوردارند. از اینرو، بـایسته اسـت که آنها را در این امر بسیج کنیم.
3. مراکز آموزش رایگان اینترنت در حوزه بسیار است؛ ضروری است که آنها را نیز به منظور توسعه این ابزار کارآمد توجیه و هماهنگ نماییم.
4. اگرچه عدهای مخلصانه و بـا هـزینه شخصی خود در حال حاضر در این راستا اقداماتی انجام دادهاند؛ اما حوزه میتواند از طریق پایگاههایی همچون: آلالبیت، نورنت، شارح و بلاغ، اینترنت مجانی در اختیار مـحققان و طـلاب اهل قلم بگذارد تا در ایـن مـسیر به نحوی شایسته و مفید گام بردارند.
ابزارهای وبلاگنویسی در اینترنت
اگر شما با خواندن این مقاله تصمیم گرفتهاید یک وبلاگ برای خود بسازید، از ابزارهای ذیل میتوانید استفاده کنید.
در حال حـاضر بـخشی از پایگاههای اینترنتی که سـرویسهای وبـلاگ رایگان را ارائه میدهند، عبارتاند از:
www.persianblg.cm
www.blgger.cm
www.caspianblg.cm
www.blgsky.cm
www.ui.ac.ir
www.beblg.cm
PersianBlg سایتی است مخصوص وبلاگ نویسان فارسیزبان که با ارائـه ابزارهای استاندارد، مشکلات کاربران وبلاگنویس ایرانی را حل مینماید. محیط کاری، ویرایشگر و سیستم نظرخواهی کاملاً فارسی و قالبهای (template) قابل تغییر، نـمونهای از امـکاناتی است که این پایگاه برای علاقهمندان فراهم آورده است. از دیگر مزیتهای پایگاه پرشینبلاگ، متمرکز نمودن وبلاگنویسان فارسیزبان در یک سایت و در نتیجه، افزایش بینندگان این وبلاگهاست. با توضیحاتی که در آنجا درج شده، کار بـرای اسـتفادهکنندگان بسیار سـاده است؛ در این مورد کافی است کمی کار با اینترنت را بدانید. همچنین، سایتها و وبلاگهایی در اینترنت وجود دارد که بـه آموزش این امور پرداختهاند. در ذیل توجه شما را به چند نشانی در ایـن زمـینه جـلب نماییم:
www.gha-leb.blgsky.cm
www.weblg.gardn.cm
www.glchinghalbweblg
www.persianblg.cm
www.weblgwrld.blgspt.cm
www.meykade.cm
www.irantemp.cm
www.persiantempla
www.start.htm
پایگاههای مخصوص آموزش وبلاگنویسی:
www.persianlg.cm
www.mirnezami.tpcities.cm/hw2blg
www.tls.blghan.cm/archives/000130.html
اما پایگاهی برای درج تصاویری که مایلید در وبلاگ خود نشان دهید:
httpB//villaqgephts.cm
و نیز پایگاههایی برای تبلیغ و معرفی و ارائه نشانی وبـلاگ در اینترنت:
www.//www.weblgs.cm
www.hder.cm/i/links.asd
www.blglet.cm/admin/admin1.asd
www.blgdex.media.mit.edu
www.tablighpersianblg.perrsianblg.cm
و هـمچنین پایگاهی برای شمارگرگذاری (کنتورگذاری) وبلاگ جهت مشاهده آمار بازدیدکنندگان و خوانندگان وبلاگ:
http://www.Digits.cm
پینوشتها:
_____________________
1. ر.ک: مقاله آقـای حـسین درخـشان در پایگاههای اینترنتی:
http://i.hdercm/abut.php
www.ui.ac.ir/uiblg.custmhme-blg.php
2. علی(ع)، نهجالبلاغه، حکمت 314.
3.In 1998 there were just a handful f sites tthe type that are nw identified as weblgs (s in jrn bargrnamed by Decmber 1997)
rebecca''''s pcket
www.rebeccabld.net/essays/weblg histry.html
4. ر.ک: مقاله «تهران پایتخت وبلاگی جهان» در پایگاه اینترنتی:
www.ehsani.rg/jti/?dry=ar ch*cde=1072
افزودن دیدگاه جدید