لزوم توجه به مفهوم گسترده و الهام بخش «بقیت الله»

به گزارش خبرنگار بلاغ، حجت الاسلام والمسلمین سعید روستاآزاد معاون فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در خلال سفر به جنوب شرق کشور با حضور در شهرستان کهنوج در جشن نیمه شعبان در این شهرستان شرکت کرد.
حجت الاسلام والمسلمین روستاآزاد با اشاره به آیات 85 و 86 سوره هود و ارتباط آنها با حضرت حجت علیه السلام، بر اهمیت انصاف در معاملات تأکید کرد و بیان داشت: آیه «بَقِيَّتُ اللَّهِ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ» که در سخنان حضرت شعیب به مردم مدین آمده است، نشاندهنده اهمیت عدم کمفروشی و رعایت عدالت در معاملات است.
وی با نقل آیات «وَلَا تَنْقُصُوا الْمِكْيَالَ وَالْمِيزَانَ» و «وَيَا قَوْمِ أَوْفُوا الْمِكْيَالَ وَالْمِيزَانَ بِالْقِسْطِ» تأکید کرد: کمفروشی در معاملات نباید رخ دهد. عمده تفاسیر به این مطلب اشاره دارند که انسان در معاملات باید به فکر سود مشروع باشد و از کمفروشی و سودجویی غیرمجاز پرهیز کند.
معاون فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی در ادامه سخنان خود به تشریح معنای آیه "بَقِيَّتُ اللَّهِ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ" پرداخت و اظهار داشت: این آیه به معنای آن چیزی است که برای مردم باقی میماند و برای آنها نافع است. آیات قرآن معنای بسیار وسیعی دارند و ممکن است برای یک موضوع خاص نازل شده باشند، اما بطنهای مختلفی دارند.
حجت الاسلام والمسلمین روستاآزاد با اشاره به اینکه یکی از آیاتی که بر وجود حضرت ولی عصر (عج) تطبیق شده همین آیه شریفه مذکور است، بیان کرد: اگرچه این آیه در زمینه داد و ستد و خرید و فروش نازل شده، اما اختصاص به این موضوع ندارد و میتوان آن را به امام زمان (عج) نیز نسبت داد. در روایات متعددی آمده است که وقتی امام زمان (عج) ظهور کند، به او بقیه الله نام داده میشود، زیرا امام زمان (عج) باقیمانده خداوند است و خداوند او را برای هدایت مردم قرار داده است.
وی به تفسیر آیه شریفه "بَقِيَّتُ اللَّهِ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ" پرداخت و بیان داشت: ظاهر این آیه و محل قرار گرفتن آن در آیات ۸۵ و ۸۶ سوره هود، به برکتی اشاره دارد که خداوند در خرید و فروش به انسانها میدهد و میگوید آنچه که برای شما باقی میماند، برای شما خوب است، البته اگر ایمان داشته باشید. با توجه به روایات نقل شده از امام صادق (ع) و امام باقر (ع) "بقیه الله" به معنای اهل بیت (ع) است که در اختیار مردم هستند. اهل بیت (ع) برکت الهی هستند که خداوند در خدمت و اختیار مردم قرار داده و باید از این برکت استفاده کنند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در ادامه به اهمیت ظهور امام زمان (عج) و نقش ایشان به عنوان بقیه الله پرداخت و با استناد به حدیثی از امام صادق (ع) که میفرماید: «لَوْ أَدْرَکْتُهُ لَخَدَمْتُهُ أَیامَ حَیاتِی»، بیان کرد: که اگر کسی دوران ظهور امام زمان (عج) را درک کند، باید در خدمت ایشان باشد. در زمان ظهور امام زمان (عج)، اولین جملهای که از لبان مبارک ایشان در کنار خانه خدا و حجرالاسود شنیده خواهد شد، «انا بقیه الله» خواهد بود. امام زمان (عج) برکت الهی است که خداوند برای هدایت، ارشاد و دستگیری مردم نگه داشته است.
حجت الاسلام والمسلمین روستاآزاد افزود: این آیه، مانند بسیاری از آیات دیگر قرآن، یکی از مصادیق یا انطباقهای مرتبط با وجود شریفه بقیه الله، امام زمان (عج) است و نشاندهنده نقش برکت الهی و هدایتگر ایشان در جامعه است.
معاون فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی به اهمیت ماه شعبان و برکات آن پرداخت. و با اشاره به توصیههای امام راحل عظیمالشأن، بیان کرد: امام خمینی (ره) یکی از سفارشات موکدشان به طلاب و جوانان، توجه به معنویتهای ماه شعبان ومناجات شعبانیه و آمادگی برای ورود به ماه رمضان بود.
وی در بخش دیگر سخنان خود به بیان فرازهایی از مناجات شعبانیه پرداخت و گفت: کلمه "ندا" که به معنای بلند صدا کردن است، برخلاف دعا که صدای آهسته دارد، سه بار در مناجات شعبانیه آمده است.با توجه به عبارات «وَ اسْمَعْ نِدَائِي إِذَا نَادَيْتُكَ» و «إِلَهِي وَ اجْعَلْنِي مِمَّنْ نَادَيْتَهُ فَأَجَابَكَ»، خداوند همه انسانها را به سمت خود ندا میکند و از آنها میخواهد که به سوی او بروند.
حجت الاسلام والمسلمین روستاآزاد افزود: خداوند بندگانی را که او را ندا کرده و جواب دادهاند، به کار میگیرد و از آنها برای دین خود، کاری میخواهد. برای مبلغان دین، این نکته بسیار مهم است که در مسیر صدا کردن بندگان خدا به سوی او باشند و تلاش کنند تا مردم را با خدا آشتی دهند. به عبارت دیگر خداوند ما را به کار گرفته و از ما خواسته است تا بندگان را به سمت او هدایت کنیم.
این استاد حوزه و دانشگاه در بخش دیگر مطالب خود به دعای حضرت زهرا (س) «اللَّهُمَّ اسْتَعْمِلْنِی لِمَا خَلَقْتَنِی لَهُ» اشاره کرد و گفت: این جمله زیبا نشاندهنده اهمیت به کار گرفتن انسان در جهت هدفی است که برای آن خلق شده است. ما باید همواره شاکر خدای متعال باشیم و از او تشکر کنیم که ما را در مسیر اهل بیت (ع) و مسیر الهی قرار داده است.
وی تأکید کرد: کار بزرگی که بر عهده مبلغان دین خدا و مروجین شریعت الهی گذاشته شده، نیازمند مبارزه با هوای نفس، اصلاح خود و آمادهسازی برای خدمت است.
معاون فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی به تاریخ تشیع و سختیهای پیروان این مکتب از زمان ارتحال پیامبر اکرم (ص) تاکنون پرداخت و بیان داشت: شیعه همواره با مضیقه، آزار و اذیت و گرفتاری روبرو بوده است؛ از حادثه کربلا که اوج این سختیها بوده تا دورانهای ائمه بعدی. تاریخ تشیع همیشه همراه با سختی و تنگنا بوده و در دوران ائمه (ع) و حتی بعد از آن نیز این وضعیت ادامه داشته است. علمای شیعه خون خود و وجود نازنینشان را دادهاند تا تعالیم و آموزههای اهل بیت (ع) به دست ما برسد.
حجت الاسلام والمسلمین روستاآزاد در ادامه با استناد به کتاب «شهداء الفضیلة» تألیف مرحوم علامه امینی، صاحب الغدیر، گفت: این کتاب به شهدایی میپردازد که به خاطر فضیلت و تشیع شهید شدهاند. در این کتاب نام ۲۵۰ نفر از علمایی که تنها به خاطر تشیع به شهادت رسیده اند، ذکر شده است. این علما شامل شهید اول، شهید ثانی، مرحوم قاضی نورالله شوشتری، شهید ثالث و دیگران هستند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی افزود: امروز نیز شهدایی مانند شهید نصرالله و دیگر شهدای معاصر داریم که ما از نعمتهای آنها بهرهمند هستیم. در جمهوری اسلامی، بخش راحتتری از تشیع به ما رسیده است و تلاشهای علما و شهدای گذشته راه را برای ما هموار کردهاند. اکنون باید با هم تلاش کنیم تا مشکلات کمتری داشته باشیم.
وی اظهار داشت: رضایت حضرت ولیعصر (عج) و گرفتن لبخند رضایت از حضرت بقیه الله (عج) کار کوچکی نیست و اگر کسی بتواند به جایی برسد که امام برایش دعا کند و امام زمان (عج) و حضرت زهرا (س) از او راضی باشند، این رضایت خداوند را نیز به همراه خواهد داشت.
معاون فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی در بخش دیگر سخنان خود، توسعه گروههای تبلیغی و حمایت از مبلغان دینی را امری مهم برشمرد و بیان داشت: برخی گروههای تبلیغی در این منطقه فعالیت دارند و میتوان این گروهها را برای خواهران نیز توسعه داد. میتوان سهمیههای تبلیغی را برای مناسبتهایی مانند ماه رمضان، فاطمیه، دهه صفر و اعزامهای خاص دانشآموزی در نظر گرفت و این اقدامات را پیگیری کرد. لیستی از مبلغان تهیه شده و باید برای آنان تشکیل پرونده داده شود تا سوابقشان ثبت و حمایتهای مالی از آنها انجام شود.
این استاد حوزه و دانشگاه به اهمیت تربیت نیروهای کارشناس و حضور آنان در شهرها و شهرستانهای دوردست پرداخت و بیان داشت: گرچه این از وظایف حوزههاست، اما دفتر تبلیغات اسلامی به دلیل اهمیت این موضوع، حتماً در این بعد کمک خواهد کرد تا رشتههای تخصصی برای خواهران و برادران در این مناطق راهاندازی شود.
وی افزود: دفتر تبلیغات اسلامی به همراه پیگیریهای امام جمعه محترم شهرستان کهنوج و مدیر حوزه، حتماً بخشی از مسئولیتهای مربوطه را بر عهده خواهد گرفت تا عزیزانی که در این مناطق تحصیل میکنند، از ادامه تحصیل باز نمانند، این افراد با ایثار و اقامت در این مناطق، میتوانند در مقام اثرگذاری اجتماعی، اثرات بیشتری داشته باشند.
افزودن دیدگاه جدید