عالمِ عامل سبب سعادت جامعه می شود
به گزارش بلاغ به نقل از رسا، آیت الله سیدان، استاد سطح عالی حوزه علمیه، در ادامه سلسله جلسات روش ساختاری تفسیر قرآن کریم با بیان این که هرگز نمی توانیم شخصیت امام علی(علیه السلام) را توصیف کنیم، اظهار کرد: به طور معمول در شناسایی شخصیت انسان ها، یک نوع جمع بندی از ابتدای تولد و خانواده شان وجود دارد، گاهی به منظور بررسی شخصیت های مهم از ابتدای زندگی تا انتهای عمرشان بازنگری آثار و تالیفات پیشنهاد می شود اما در ارتباط با ائمه اطهار(علیهم السلام) با توجه به بزرگی منرلتشان این روش به خوبی پاسخگو نیست.
این استاد سطح عالی حوزه علمیه با بیان این که فضایل اهل بیت(علیهم السلام) از زمان تولد تا موعد شهادت قابل درک نیست، گفت: اگر ما توانستیم شخصیت، امامت و صداقت شان را درک کنیم، به فضیلت والایی رسیده و باید به سراغ شناسایی شخصیت و بزرگی آن ها برویم. همچنین یکی از فضایلی که با بررسی شخصیت آنان قابل درک است، این است که آن ها حجت خداوند بر انسان ها بوده و از ناحیه خداوند متعال تعیین شده اند. دیگر این که باید به گفته ها و سخنان خودشان مراجعه کنیم تا بتوانیم به معرفت بیشتری در این زمینه دست پیدا کنیم.
ائمه حجت خدا و قیم و ناطق قرآن محسوب می شوند
وی ادامه داد: گاهی لازم است تا به سراغ زندگی ائمه اطهار(علیهم السلام) برویم و از آنان درس و پند بگیریم زیرا که خاندان رسالت زندگی مبتنی بر علم داشتند و علم حقیقی به چنین شخصیت هایی وابسته است. همچنین خداشناسی، رفتار و سایر چیز هایی که سبب کمال شده است، از سوی این معصومان بیان شده و اینان ویران کننده جهل هستند.
آیت الله سیدان با بیان این که یکی از چیزهایی که باید با آن بیشتر و عمیق تر آشنا شویم، گفته های معصومان است، تصریح کرد: هر چه انسان بیشتر در آثار ائمه اطهار(علیهم السلام) می اندیشد، بیشتر مات و مبهوت می شود زیرا که این بزرگواران حقایق نفیسی را بیان کردند؛ در حقیقت آن ها حجت خداوند بر روی زمین بوده و قیم، نگه دارنده و بیان کننده قرآن به حساب می آیند.
این استاد سطح عالی حوزه علمیه افزود: امیر مومنان پس از دست یابی به خلافت در مسجد و روی منبر در حالیکه ردای پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) بر دوششان بود، مطالبی را بیان فرمودند که هر چه می خواهید از من بخواهید. در همین حال شخصی نزد امیر مومنان آمدند و گفتند کاری را به من بیاموزید که از آتش جهنم نجات یابم، حضرت در پاسخ به او گفتند که گوش کن، بفهم و سپس حالت یقین را در خودت به وجود بیاور تا به سعادت، کمال و رستگاری برسی.
ثروتمندان به شرط بخل نورزیدن و فقرا به شرط صابر بودن پایه های استواری جامعه هستند
وی با بیان این که یکی از پایه های سعادت بخش جامعه عالمی است که به علم خود عمل کند، گفت: اگر یک کشور، یک شهر و یک دنیا بخواهد، استوار و پایدار بماند، یعنی زندگی کند و در آن رستگار باشد، این استواری و سعادت به معیارهای شاخص جامعه اسلامی بستگی دارد. یکی از پایه های سعادت بخش جامعه عالمی است که به علم خود عمل کند و در کنار آن گویای جامعه هم باشد. شیطان به علم خود عمل نکرد و از درگاه پروردگار سبحان طرد شد.
این استاد سطح عالی حوزه علمیه در ادامه خاطر نشان کرد: گاهی اوقات انسان به درجه عالم بودن می رسد، عمل هم می کند اما آن را برای مردم بازگو نمی کند، در حقیقت باید فرد عالم علم را نشر دهد و ناطق هم باشد، یعنی حلال و حرام خدا را بیان کند و در مقابل بدعت ها بایستد و نادرستی ها را اصلاح کند.
آیت الله سیدان با بیان این که یکی از پایه های استواری جامعه ثروتمندان هستند به شرط این که از اموال خود در جهت خیر و حق استفاده کنند، یاد آور شد: اغنیا باید ثروت خود را در اختیار نیازمندان قرار دهند. فقرا نیز می توانند جامعه را استوار نگه دارند در صورتیکه صابر باشند و با گرفتاری ها بسازند اما اگر آنان به خاطر فقر خود دین فروشی کنند، جامعه استواری خود را از دست می دهد.
این استاد سطح عالی حوزه علمیه با بیان این که اگر عالم علم خود را کتمان کرد، ضلالت هایی نصیب او می شود، گفت: گاهی کتمان علم سبب می شود تا سخنان گمراه کننده ای بر انسان القا شود، در اینصورت او نمی تواند خود کنترلی کند. انسان اگر از نشر علم و حقایق دینی و معارف خود داری کرد، ضلالت نصیب او می شود.
ضرورت مقابله با انحرافات اعتقادی و اجتماعی
وی ادامه داد: در ارتباط با مسائل حلال و حرام و همچنین موضوعات اجتماعی و فردی و وجود مقدس امام انحرافاتی از سوی برخی گروهک ها مطرح می شود که لازم است تا جلوی آن ها گرفته شود. همچنین بزرگوارانی که در جریان این انحرافات قرار می گیرند، باید دقت کنند که به عنوان ناطق علم خود در جامعه قرار گیرند اما اگر چنانچه حتی اغنیا از اموال خود در مسیر دین استفاده نکردند، در اینصورت فقیر هم فقر او را به آلودگی ها می کشاند و سبب می شود تا در چاه تاریکی فرو برود.
آیت الله سیدان با بیان این که برخی ها به سبب فقر و مشکلات زندگی همانند بی پولی و سختی های زندگی دست به سرقت و خیانت می زنند، گفت: در چنین زمانی جامعه به بدبختی و گرفتاری مبتلا شده و اگر انسان جزء علما است، باید هم عمل کند و هم گویای به علم خود باشد، همچنین اگر در جمع فقرا هستیم، باید در مسیر دین صبور باشیم تا رستگار شویم.
این استاد سطح عالی حوزه علمیه افزود: در روایتی آمده است که مردم به سه گروه تقسیم می شوند؛ کسانی هستند که زاهدند اما شیفته دنیا، انسان نباید شیفته دنیا باشد نه این که همواره به دنبال زینت های آن برود. همچنین باید از سعادت های اخروی خشنود و خرسند باشد و زمانی که دنیا نیست از این که نمی تواند کار های خیر انجام دهد، ناراحت شود. بنابراین انسان از اصل داشتن دنیا نباید خشنود باشد و از اصل از دست رفتن آن نیز ناراحت نباشد.
افزودن دیدگاه جدید