موضوعات مهم در معارف دینی(1)
بعد از این که مبلغ احکام را در مدت زمان تعیین شده (5تا10دقیقه) بیان کرد ودبا ذکر صلوات آن را خاتمه داد شروع به بیان مباحث مورد نظر نماید،مبلغ به روشهای متعدد می تواند سخنرانی خود را آغاز کند مثلا با شعر یا حدیث یا آیه ای از قرآن و...بعد به بیان توضیح آن بپردازد. ویا می تواند آیه یا شعر یا حدیث را قبل از احکا م (بعد از خطبه وصلوات)ذکر کند ولی توضیح آن را بعد از بیان احکام بدهد،حتی مبلغ می تواند بلافاصله آیه یا حدیث مورد نظر خود را بیان کرده سپس به بیان موضوع مورد سخنرانی خود بپردازد و در پایان به بیان احکام بپردازد.
البته ناگفته نماند که آیه یا حدیث انتخاب شده باید متناسب با موضوع سخنرانی باشد.
موضوعی که برای سخنرانی انتخاب می شود می تواند در هر زمینه ای با شد مثلا اعتقادی ، اخلاقی،سیاسی،اجتماعی،فرهنگی و... باشد.
اگر مبلغ بخواهد در مورد مباحث اعتقادی سخنرانی کند باید ابتدا مطالعه ی خوب و دقیقی در این زمینه داشته باشد تا در حین بیان و توضیح آن بامشکل مواجه نشود.بیان اعتقادات از دو منظر می تواند مورد توجه واقع شود.
1. تکیه بر استدلال و اثبات ادعا
اثبات ادعا باید بر اساس استدلال های عقلی یا نقلی باشد به این صورت که هر اعای که در مباحث ذکر می شود باید با استدلال عقلی یا نقلی همراه باشد البته باید حتما سطح درک مخاطبین را هم در نظر گرفت و متناسب با فهم و درک آنها استدلال کرد و توضیح دادمثلا اگرمحفل سخنرانی علمی است می توان استدلال ها را دقیق و کامل توضیح داد ولی در غیر این صورت باید مطالب را بصورت سطحی و ملموس بیان کرد.
2. توجه دادن به تهذیب نفس
بیان اعتقادات از منظر تذکیه ی نفس و بیداری دل ،جهت زدودن غبار از عقل و بیداری وجدان های خفته بسیار مورد توجه است و آثار خوبی بدنبال دارد از جمله:
الف: توحید
برای توجه دادن به تذکیه ی نفس و خود سازی در بیان مباحث توحیدی می توان به:
1. بحث سمیع و بصیر بودن پروردگار
2. قدرت لایزال الهی
3. رزاقیت الهی
4. پیوستگی و وابستگی موجودات عالم و اسرار و عجایب عالم خلقت را بیان کرد و از این طریق حکمت و علم الهی را توضیح داد.
خلاصه اینکه با بیان اوصاف صفات الهی می توان جنبه ی اعتقاد توحید ی مخاطبین را تقویت کرد.
ب: نبوت
در تذکیه ی نفس و خود سازی در ضمن بیان مباحث نبوت این سه نکته قابل ذکر است.
1. ضرورت ارسال رسل
2. ظمت نبی مکرم
3. ضرورت بحث
ج. معاد
1.بحث لزوم وجود معاد و ضرورت بهشت و جهنم را بیان کند.
2.بحث لزوم معاد برای پاداش و جزا را مطرح کرد.
منبع: اسلامی فر،جعفر،سخن وسخنوری،ص 155ـ163مشعر،1390
افزودن دیدگاه جدید