حوزه نباید ازشناخت نیازهای جامعه عقب بیفتد/ شاهد پویایی حوزه علمیه قم هستیم
به گزارش بلاغ به نقل از حوزه، آیت الله محمد یزدی پیش از ظهر امروز در همایش بزرگ مبلغان ماه مبارک رمضان در مسجد اعظم گفت: تفقه در دین و انذار پس از تفقه از جمله مهمترین وظایف روحانیت است؛ تفقه در دین بر اساس آیات الهی یک وظیفه مهم است که جمعی باید دین را بفهمند و مردم را نیز از گمراهی نجات دهند.
وی افزود: تفهم و تفقه در دین در حوزه های علمیه انجام می شود؛ دین عبارت از منظومه باورها، اعتقادات، عقاید و اعمال و رفتار و رابطه بین افعال و باورها است؛ رفتارهای برآمده از باورها و اعتقادات و مجموعه باورها و اعتقادات، دین را تشکیل می دهد.
آیت الله یزدی اظهارکرد: شناخت اینکه این جهان، دارای مدبری بی بدیل است از مهمترین چیزی است که در ابتدای فهم دین باید به آن برسیم؛ هستی ما بر اساس تدبیر خداوند متعال ایجاد شده است و این خلقت نیز دارای هدفی است و ما انسان ها نیز همگی تکه هایی از این جهان آفرینش هستیم؛ پایان هستی به مساله معاد منجر می شود؛ مبدا و معاد از اولین باورهای اصول دینی است.
رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: مباحث اصولی، فروع عملی و... از جمله مباحث اصلی دین است که طلاب باید در تمام این مباحث به علمیت برسند؛ روشی که در حوزه های پیش از انقلاب بود، در اثر تبلیغات دشمنان اسلام باعث شده بود که بسیاری از طلاب باور کنند که نباید کاری به اجزای حکومت داشته باشند در حالی که مساله دین و سیاست یکی از اصول دینی است.
استاد حوزه علمیه بیان کرد: در این کشور، انقلابی رخ داده است و حکومت طاغوتی ساقط شده است و حکومت جمهوری اسلامی ایران به رهبری یک فقیه بزرگواری که در تاریخ کم سابقه بودند و حمایت عامه طلاب و علما و قشرهای گوناگون را با خود داشته است رژیم طاغوت ساقط شد و رژیم جدیدی به نام جمهوری اسلامی ایران شکل گرفت.
مباحث مرتبط به جمهوری اسلامی بازشناسی گردد
وی افزود: جمهوری اسلامی، یعنی مردم مسلمان؛ این بحث باید در کتب فقهی مطرح شود که مباحث مرتبط به جمهوری اسلامی بازشناسی کرد؛ نسل جوان روحانی ما کاملا به این بحث توجه دارند؛ خوشبختانه طلاب به مباحث حدود و قضا و مباحث فقه حکومتی توجه دارند.
آیت الله یزدی اظهارکرد: تصور این است که هنوز روش و ماهیت این سیستم و نظام آنگونه که باید و شاید شناخته نشده است.
وی ادامه داد: با اینکه در آستانه سالگرد امام راحل هستیم، باید این سوال را بپرسیم که چه میزان روی ایشان شناخت داریم؛ این نظام با نظام های دیگر متفاوت است؛ در نظام جمهوری اسلامی ایران، بالاترین شخصیتی که در جامعه وجود دارد، نیز باید به قوانین اسلام پایبند باشد و محکوم به مقررات اسلام است.
استاد حوزه گفت: شناخت نظام اسلامی بسیار مهم است و باید در حوزه علمیه به کتبی بپردازیم که شناخت نظام اسلامی را در جامعه بیشتر کند؛ در گذشته کتابی به عنوان قوانین در حوزه در بخش اصول تدریس می شد که این کتاب بعدها به درستی خلاصه شد؛ تفقه در دین، به معنی شناخت مجموعه ای از اصول و فروع دین است.
رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان کرد: همه مراجع ،بر کتاب عروه الوثقی حاشیه زده اند، ولی متاسفانه جلد آخر کتاب حتی یک حاشیه هم ندارد؛ در همین ارتباط تصمیم گرفتیم که شرح جلد جلد چهارم عروه را حاشیه بزنیم؛ آیت الله العظمی بروجردی در اواخر عمر شریف خود بحث قضا را آغاز کردند و بیان کردند که اگر روزی قضا مورد نیاز باشد، باید فی الجمله این بحث را بدانیم ؛به همین دلیل این نیاز از سوی بزرگان ما مفروض بود، ولی امروز که حکومت اسلامی شکل گرفته است باید بیشتر در این مباحث کار کرد.
مسئله باروری و ناباروری از مسایل مهم اجتماعی است
وی افزود: امروزه مسئله باروری و ناباروری از مسایل مهم اجتماعی است که حوزه نیز باید تلاش کند که ابواب مختلف این مساله را بشکافند؛ زیرا این گونه مسایل به مسایل و نیازمندی های اصلی مردم مبدل شده است و حوزه نباید از نیازهای جامعه عقب بیافتد؛ حوزه باید نیازها را بشناسد و به همین دلیل بهترین مبانی را به مردم در این عرصه ارایه کند.
خوشبختانه امروزه تشیع در جهان سربرآورده است
آیت الله یزدی اظهارکرد: تفقه در دین در واقع درک و فهم از مسایلی است که مردم به آنها در دایره زندگی دینی به آن نیازمند هستند؛ خوشبختانه امروزه شاهد رشد و پویایی حوزه علمیه قم هستیم که این حوزه امروزه باعث افتخار جهان اسلام و تشیع است و سراسر جهان تشیع به این حوزه توجه دارند؛ خوشبختانه امروزه تشیع در جهان سربرآورده است.
وی گفت: حوزه علمیه قم غیر از ده ها هزار طلبه و استاد، ده ها هزار طلبه غیر ایرانی را نیز در خود جای داده است و این طلاب امروزه در سطح جهان می درخشند؛ باید به خود ببالیم که حوزه های علمیه ما سرچشمه توسعه فقه آل محمد(ع) در سراسر جهان هستند.
رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان کرد: هیچگاه در تاریخ جهان اسلام هیچگاه مورد اقبال مردم در سراسر جهان نبوده است و امروز شیعیان نیز در کانون توجهات در سطح جهان هستند؛ خوشبختانه امروزه حوزه علمیه این مسیر را روشن نگاه داشته است و مبلغانی را برای بیان احکام دین به سراسر کشور اعزام می کند.
وی افزود: وضع اعزام مبلغ در گذشته به شهرهای مختلف کشور خوب نبود و این اعزام ها به گونه های بود که بزرگان در شهرهای مختلف طلاب را دعوت می کردند و به نوعی آنها را حمایت می کردند؛ برخی برخوردها در آن زمان مناسب نبود و طلاب وضع مناسبی برای فعالیت در شهرهای مختلف نداشتند.
آیت الله یزدی اظهارکرد: امروزه نهادهای مختلفی برای اعزام مبلغ در کشور وجود دارد که باید تجمیع شده و تمام فعالیت ها در یک قالب خاص انجام شود؛ ولی خوشبختانه اخیرا تلاش های مختلفی برای منظم کردن این مباحث انجام شده است؛ اعتقاد بر این است که تبلیغ چهره به چهره آثار بیشتری دارد که خوشبختانه زمینه های این بحث در کشور آماده شده است و نهادهایی مثل دفتر تبلیغات اقدام به اعزام این طلاب می کنند.
طلاب در منابر و تبلیغ خود روی مسایل مستند تکیه کنند
وی گفت: طلاب در منابر و تبلیغ خود باید روی مسایل مستند تکیه کنند؛ امروزه حتی در روستاها نیز جوانان تحصیل کرده ای حضور دارند که وقتی که یک مطلب سست و غیر مستندی بیان شود که گمان می کنند که مابقی سخنان مبلغ غیر مستند است و کمتر به آنها توجه می کنند.
رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان کرد: نکته دیگر این است که مبلغان باید از قصه از حکایت گویی، بکاهند و بر حکایات زندگی ائمه و علمای بزرگ و شخصیت های برجسته دینی بیافزایند؛ قصص القرآن و قصص العلماو.. از منابعی است که باید توسط طلاب مورد استفاده قرار گیرد.
مباحث علمی باید در حوزه بحث شود
وی افزود: مهمترین قانونی که در نظام هستی حاکم است، قانون علیت است، ولی مباحث مرتبط با فلسفه قانون علیت نباید در روستاها و یا مکان هایی مردم عادی حضور دارند مطرح شوند؛ مباحث علمی در حوزه باید در حوزه بحث شود؛ برای مردم باید چیزی نقل شود که به درد زندگی آنها می خورد.
از برخی از نویسندگان جوان گله داریم
آیت الله یزدی اظهارکرد: برخی قلم ها به قدری سنگین است که کسی نمی تواند بیش از دو صفحه این کتاب را بخواند؛ واژه سازی و واژه پردازی هنر نیست بلکه هنر آن است که مطالب را به ساده و به زبان مردم بیان کرد؛ از برخی از نویسندگان جوان گله داریم که به جای سخن گفتن به زبان مردم در کتب خود واژه پردازی می کنند و بحث ها را ساده بیان نمی کنند.
وی گفت: مبلغان نباید به قدری عبوس باشند که مردم از آنها رویگردان باشند و نه اینکه به قدری شوخی و مزاح داشته باشد که مردم نسبت به آنها جدی نباشند و آنها را جدی نگیرند؛ خنده و شوخی بیش از حد وزانت مبلغان را می کاهد؛ هر کاری که وزانت و وقار طلبگی را بگیرد، نباید از سوی مبلغان انجام شود.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان کرد: طلاب باید بدانند که اگر در تبلیغ میهمان هر کسی هستند نباید از او توقعی داشته باشند؛ نباید به شکلی با آنها برخورد کنیم که میزبان گمان کند که به او تحکم می کنید؛ باید اجازده داد که میزبان هر پذیرایی که در توانش است را انجام دهد و مبلغ نباید چیزی از او بخواهد؛ اگر کسی بی توقع باشد دیگر هیچگاه از میزبان ناراحت نمی شود.
افزودن دیدگاه جدید