رفتن به محتوای اصلی
حجت‌ الاسلام واحدی:

اسطوره‌ هایی که ادبیات دفاع مقدس دِین خود را به آن ها ادا نکرده است

تاریخ انتشار:
حجت‌ الاسلام سید محمدرضا واحدی، نویسنده و پیشکسوت عرصه دفاع مقدس از قهرمانان حوزه دفاع مقدس به عنوان اسطوره‌ های واقعی و نه شاهنامه‌ ای یاد می‌ کند که متاسفانه ادبیات دفاع مقدس نتوانسته است دِین خود را به آن ها ادا کند.
واحدی

به گزارش بلاغ به نقل از ایکنا، حجت‌ الاسلام و المسلمین سید محمدرضا واحدی، نویسنده کتاب‌ های «زندگی برتر»، «بانوی ناشناخته» و مجموعه شش جلدی «عاشقانه‌ ها» و رمان «آقای سلیمان! می‌شود من بخوابم» سابقه معاونت فرهنگی و روابط عمومی ارتش جمهوری اسلامی ایران، مشاور فرهنگی رئیس جهاد دانشگاهی کشور، کارشناسی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ارزیابی آثار ارزشمند و ریاست انجمن ادبی ارتش جمهوری اسلامی ایران را در کارنامه اجرایی خود دارد و اکنون شش ماهی است که به عنوان معاون امور استان‌ ها، مجلس و مشارکت‌ های دبیرکل نهاد کتابخانه‌ های عمومی کشور فعالیت می‌ کند.

حجت‌ الاسلام واحدی علاوه بر تحصیلات در دروس خارج فقه و اصول، مدرک کارشناسی ارشد فقه و مبانی حقوق را نیز دارد و از جمله فعالیت‌ های فرهنگی و آموزشی وی می‌ توان به برگزاری جلسات هفتگی نقد شعر و اداره کارگاه ادبی از سال 82، برگزاری جلسات هم‌ اندیشی با جوانان از سال 87، تدریس درس‌ های مختلف در دانشگاه پیام نور و نگارش بیش از 700 نوشته اجتماعی، فرهنگی اشاره کرد.
وی که متولد سال 1340 در شهر قم است، در دوران دفاع مقدس حضوری مؤثر در جبهه‌ های آبادان و خرمشهر داشته و در عملیات‌ های مرصاد و مقدماتی فتح‌ المبین نقش‌ آفرینی کرده‌ است. حجت‌ الاسلام واحدی در سال 61 ازدواج کرد که حاصل این ازدواج چهار فرزند است.

طی دیداری صمیمانه با وی، بر دلاور مردی نیرو‌ های مردمی، ارتشی و سپاهی در هشت سال دفاع مقدس مروری داشته ایم که متن آن را از نظرتان می‌ گذرانیم. 
حجت‌ الاسلام سید محمدرضا واحدی با خوش رویی دعوتم را اجابت می‌ کند و در دفتر کارش در ساختمان شماره دو نهاد کتابخانه‌ های عمومی میزبانم می‌ شود. وی مردی بسیار متواضع و خون گرم است و با مهربانی از پشت صندلی مدیریتش بلند شده و به استقبالم می‌ آید و از اینکه موضوع مصاحبه را نقش حماسه خرمشهر در دفاع مقدس و ادبیات این حوزه انتخاب کرده‌ ام از من قدردانی می‌ کند.

وقتی از وی می‌ خواهم تا نظر خود را درباره عملیات آزادسازی خرمشهر بیان کند برای چند لحظه به گوشه‌ ای خیره می‌ شود و توضیح می‌ دهد: انصافاً عملیات آزادسازی خرمشهر به نام «بیت‌المقدس» نقطه عطفی در دفاع مقدس بود و دست خدا همراه دلاورمردان ایرانی بود تا از این پیچ سنگین دفاعی بگذرند و واقعاً «خرمشهر را خدا آزاد کرد.»

وی ادامه می‌ دهد: به خاطرات سرداران عملیات «بیت‌المقدس» چون سپهبد علی صیاد شیرازی که نگاه می‌ کنیم، می‌ بینیم که آنان نیز اذعان دارند که در عین ناباوری به پیروزی رسیدیم. آزادسازی خرمشهر نقطه عطفی در دفاع مقدس است که دست خدا در این حماسه بر سر رزمندگان بود و این پیروزی بزرگ روحیه سرداران و دلاورمردان ایرانی را مضاعف کرد و تحولات عظیم سیاسی را به نفع ما رقم زد و این فرموده خداوند متعال در قرآن کریم که «دست خدا با جماعت است» در فتح خرمشهر نمود عینی داشت. یکی از دلایل اصلی این پیروزی بزرگ همکاری، انسجام و رفاقت و برنامه‌ریزی مشترک سپاه و ارتش بود و اگر بنا بود هر یک از آن ها به تنهایی عمل کرده و جناح‌ بندی کنند این اتفاق نمی‌ افتاد.

حضور 70 هزار رزمنده در عملیات بیت‌ المقدس

از حجت‌ الاسلام واحدی درباره عملیات بیت‌المقدس می‌ پرسم که پاسخ می‌ دهد: نیروهای ایرانی با توان 70 هزار رزمنده این عملیات را در ساعت 30 دقیقه بامداد روز 10 اردیبهشت 1361 با رمز «یا علی ابن ابیطالب» در محور «اهواز - خرمشهر - دشت آزادگان» به فرماندهی مشترک سپاه و ارتش و با هدف آزادسازی خرمشهر آغاز کردند. این عملیات سه هفته ادامه داشت و نیرو های عراقی با هدف آغاز عملیات دفاعی از خرمشهر عقب‌نشینی کردند.

وی تصریح می‌ کند: در اول خرداد 1361 ارتش عراق پاتک بزرگی را برای پس‌ زدن نیرو های ایرانی شروع کرد، ولی با وجود گستردگی این پاتک، نیرو های ایرانی توانستند در مقابل آن مقاومت کنند و سرانجام در روز سوم خرداد 1361 نیرو های ایرانی در خرمشهر را که در روز های ابتدای جنگ به اشغال ارتش عراق درآمده بودند آزاد کردند. در هنگام شکست نیرو های عراقی بیش از 19 هزار سرباز عراقی به اسارت نیرو های ایرانی درآمدند.

برنامه‌ریزی بیت‌ المقدس در چهار مرحله
حجت‌ الاسلام واحدی ادامه می‌ دهد: انجام عملیات بیت‌ المقدس در چهار مرحله برنامه‌ریزی شده بود که هر مرحله در مقایسه با عملیات ثامن‌ الائمه و طریق‌ القدس خود یک عملیات بزرگ به حساب می‌ آید. آزادسازی خرمشهر که در پی مرحله چهارم انجام شد از مهم ترین نتایج عملیات بیت‌ المقدس بود.

وی می‌ گوید: باید بدانیم این عملیات پس از توفیق الهی مرهون تدبیر و کوشش نیرو های مردمی، ارتشی و سپاهی بوده و هنوز هم کارشناسان نظامی جنگ‌ های چریکی باور نمی‌ کنند چگونه خرمشهر با کم ترین تلفات آزاد شده است. 
حجت‌ الاسلام واحدی می‌ افزاید: کتاب‌ ها، اشعار، سرود ها و مداحی‌ های زیادی درباره آزادسازی خرمشهر پدید آمده، ولی هیچ‌ یک از این تلاش‌ ها یک‌ صدم سهم بچه‌ های خرمشهر را ادا نمی‌ کند.

هزاران رستم واقعی داریم که از آن ها اسطوره نساخته‌ ایم

وی آهی می کشد و می‌ گوید: دفاع مقدس گنجینه ناشناخته‌ ای ا‌ست که اگر دست کشور های دیگر بود از هیچ آن، یک کوه می‌ ساختند. هالیوود از شخصیت‌ های نه چندان بزرگ آمریکا اسطوره می‌ سازد و ما اینجا هزاران رستم، نه شاهنامه‌ ای، بلکه واقعی داریم، ولی در ادبیات پایداری دین خود را به خوبی ادا نمی‌ کنیم.

حجت‌ الاسلام واحدی تصریح می‌ کند: باید سازمان‌ های ارتش، سپاه، حوزه هنری و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌ های دفاع مقدس تمام عملیات‌ ها را بازنویسی و قهرمانان اسطوره‌ ساز آن ها را به نسل جوان معرفی کنند تا فرهنگ دفاع مقدس به یک جریان دائمی تبدیل شود.

به گفته وی، یکی از دلایل حساسیت مقام معظم رهبری نسبت به ادبیات پایداری نقش آن در فرهنگ سازی نسل جوان است که باید مورد توجه قرار گیرد. تاکنون تلاش‌ های انجام‌ شده نتوانسته ذره‌ ای از حق شهدا و رزمندگان را ادا کند و گنجینه دفاع مقدس هنوز استخراج نشده است.

چاپ 40 رمان دفاع مقدس در سه سال گذشته

از حجت‌ الاسلام واحدی می‌ خواهم به فعالیت‌ های شاخص خود در دوران مسئولیتش به عنوان معاون فرهنگی و روابط عمومی ارتش اشاره کند که می‌ گوید: در سه سال گذشته 40 رمان دفاع مقدس را سازمان عقیدتی سیاسی ارتش به چاپ رساند که بر اساس زندگی‌ نامه امیران ارتش بود.

وی ادامه می‌ دهد: در این راستا آثاری را به نویسندگان این حوزه سفارش دادیم که هم اهل قلم باشند و هم دستی بر آتش داشته باشند، ولی البته کار سفارشی آسیب‌ هایی دارد که یا اغلب از دل بر‌ نمی‌ آید یا گاه به شعور مخاطب توهین می‌ شود که این آثار چاپ نشدند و در بایگانی ارتش خاک می‌ خورند.

معرفی و تجلیل از اسطوره‌ ها 
حجت‌ الاسلام واحدی معتقد است که باید برای بهبود کیفیت کتاب‌ های دفاع مقدس به گونه‌ ای فرهنگ سازی شود که نویسندگان و هنرمندان داوطلبانه و از سر عشق به صحنه بیایند.

وی تصریح می‌ کند: اکنون فرماندهان دفاع مقدس یا در دوران کهولت به سر می‌ برند یا از دنیا رفته‌ اند؛ بنابراین باید تا دیر نشده و هنوز اسطوره‌ هایی باقی مانده‌ اند آن ها را به نسل جوان معرفی کنیم. در این راستا سلسله یادواره‌ های اسطوره‌ های دفاع مقدس را پی‌ ریزی کردیم و در فاصله سال‌ های 87 تا 89 هر فصل یکی از دلاوران ارتشی دفاع مقدس از جمله سرتیپ براتی‌ پور، فرمانده عملیات حمله به «اچ 3» که رستم زنده است، امیر کهتری(ناجی آبادان) امیر آذرفر(فاتح عملیات کربلای پنج) و شاهین راد را معرفی و تجلیل کردیم.

همچنین 700 هکتار زمین را برای تاسیس شهرک سینمایی ارتش در پرندک تهران دریافت کردیم، ولی با تمام تلاش‌ های انجام‌ شده معتقد هستیم حق را ادا نکرده‌ایم و بدهکار هستیم.

رمان «آقای سلیمان می‌شود من بخوابم» حجت‌ الاسلام واحدی ظرف یک سال به چاپ ششم رسیده که با اینکه در حوزه دفاع مقدس نیست، قهرمان اصلی آن از جمله خانواده جانبازان و نظامیان هستند. وی رمان دیگری نیز در دست تألیف دارد که در حوزه دفاع مقدس است و در حال حاضر نویسنده حاضر به صحبت درباره موضوع و جریان داستان نیست.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.