رفتن به محتوای اصلی

آشنایی با اصول مهم در سخنرانی(2)

تاریخ انتشار:
سخنگو باید به مستمع توجه داشته باشد و نگاه خود را طوری بین مستمعان تقسیم کند که همه تصور کنند گوینده مستقیما با آن ها سخن می گوید. هرگز هنگام سخنرانی، به بیرون پنجره، زمین، در و دیوار یا مناظر اطراف نگاه نکند. این عمل رابطه ی کلامی شنونده و گوینده را قطع
اصول سخنرانی

8- نگاه

سخنگو باید به مستمع توجه داشته باشد و نگاه خود را طوری بین مستمعان تقسیم کند که همه تصور کنند گوینده مستقیما با آن ها سخن می گوید. هرگز هنگام سخنرانی، به بیرون پنجره، زمین، در و دیوار یا مناظر اطراف نگاه نکند. این عمل رابطه ی کلامی شنونده و گوینده را قطع می کند.

9- صداقت

باید راست و استوار در برابر جمع ایستاد و راست گفت; زیرا، مؤثرترین کلام، سخنی است که از روی ایمان گفته شود. حضرت علی علیه السلام می فرماید:
«من صدقت لهجته، قویت حجته » ، راستی در گفتار، مایه ی استحکام منطق و نفوذ کلام است.

10- پرورش قوه ی ناطقه

روزی پانزده دقیقه به اصلاح نقایص صوت خود اختصاص دهید و هنگام صحبت با اشخاص، حتی در مذاکرات تلفنی، این تمرین را ادامه دهید. به صحبت دیگران به دقت توجه کنید و سعی کنید آنچه در گفتار دیگران نمی پسندید، در گفتار شما نباشد.

جهت کسب آهنگ مطبوع و ملایم، باید نرم و ملایم و مهربان باشیم. آهنگ و صوت، آینه ی تمام نمای احساسات است; اگر خشمگین باشید، آهنگ شما خشن است; اگر به گفتار خود اطمینان ندارید، از لحن شما پیدا است; اگر هیجان و اضطراب بر روح شما مستولی باشد، آهنگ از حال طبیعی خارج می گردد.

11- عذرخواهی و شکسته نفسی

سخنران نباید از تواضع به اظهار تذلل گراید و به جای حسن مطلع از ناتوانی و عدم شایستگی خود سخن بگوید; زیرا در بسیاری از موارد شکسته نفسی اظهار عجز و ناتوانی تلقی می گردد.

12- تکلف و تصنع

امروزه شنونده گان بیش تر به حرف کسانی گوش می دهند که طبیعی و خالی از تکلف و تصنع سخن بگویند. لفاظی و عبارت پردازی به شیوه ی کهن خریدار ندارد. از سخنران، انتظار فلسفه بافی و آوردن کلمات مترادف و پی در پی و وقت پرکن و گنگ و مبهم و قلمبه حرف زدن نیست.

13- مختصر و مفید

کلامی بر جان می نشیند که علاوه بر استواری لفظ و معنا مختصر و مفید باشد. اگر در کلمات قصار امیر کلام علیه السلام نظر کنید، می بینید که چه گونه حضرت معانی بلند را از قرآن کریم استخراج و در مقام موعظه در عبارتی کوتاه پرداخته است.

14- ادب و احترام

نکته یی که در سخنرانی، در هر حال رعایتش ضروری است، ادب و احترام به شنونده است. حضرت علی علیه السلام می فرماید: «الادب صورة العقل » ادب سیمای عقل است.
سخنران، در سخن گفتن، اگر عفت کلام و ادب را رعایت نکند، به هدف خود - که اقناع و ترغیب مستمعان است - نمی رسد.

...............................

منبع

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.