انتشار کتاب قیام امام حسین علیهالسلام
به گزارش بلاغ به نقل از خبرگزاری رسا ، «قیام امام حسین علیهالسلام در پرتو نص و سند» پژوهشی درباره قیام امام حسین علیهالسلام است که به قلم آیت الله فضلی در سال 1382 هـ ق (1962م) در نجف اشرف تألیف و منتشر شده است، این کتاب جزء نخستین آثار علامه فضلی است که آن را در جوانی و سن تقریباً بیست و هفت سالگی به رشته تحریر درآورده است.
این کتاب همزمان با شروع جنبش اسلامی ـ سیاسی و نهضت علمی مبارک نجف، و اوج کشمکش آنها و رواج کمونیسم در عراق نوشته شده است؛ مسألهای که موجب میشود خواننده در کنار زبان و روش علمی کتاب که از شعارهای انقلابی نیز بهره گرفته، شاهد انعکاس حوادث آن برهه از زمان باشد، علامه فضلی تلاش کرده تا در این گفتار هم جنبش فرهنگی در اندیشه اسلامی آن زمان، و هم تبلور این وضعیت فکری و معنوی را در نسل جدید گردهم آورد، این کتاب با ساختار عاطفی و رنگ علمی در این زمینه نقشی بهسزا ایفا کرده و بر آن است تا اندیشهای نو از مبانی اسلام و فرهنگ اسلامی را مطرح کند.
عناوین این کتاب عبارتند از: «علامه الفضلی؛ مرد حوزه و دانشگاه، مقدمه، انقلاب حسینی انگیزهها و دستاوردها، شهادتطلبی و جایگاه آن در جنبشهای اجتماعی، زمان ایفای نقش شهادتطلبی، نوع قیام و انگیزههای آن در روایات، نوع قیام امام حسین علیهالسلام، تصاویر انحرافی از اسلام، تصاویری از انحطاط و ذلت و ترس، مهمترین دستاوردهای انقلاب حسینی، آثار قیام حسینی در طول تاریخ، آثار قیام حسینی برای شهید و شیوه بررسی نصوص قیام حسینی».
درباره انحطاط و ذلت و ترس در زمان امام حسین علیهالسلام در این کتاب آمده است: «تصاویری از انحطاط در جامعه امام علیهالسلام، عادت به راحتطلبی حتی با شرایط ذلتبار، و ناتوانی در مقابل حکام ستمگر در نتیجه از دستدادن روحیه جهادی و ایثار را در بسیاری از حوادث آن زمان که ملازم با جنبش امام حسین علیهالسلام است میبینیم مانند: وقتی که ابن زیاد ـ فرستاده یزید ـ سکهها را بر سفره چرمین قرار داد، مردم از یاری مسلم بن عقیل ـ فرستاده حسین علیهالسلام ـ سر باز زدند. وقتی ابن زیاد پاداش مردم را دوچندان کرد، آنان راهی جنگ با امام حسین علیهالسلام شدند.»
این کتاب از «نمونههایی از نصوص قیام حسینی، وصیت امام حسین علیهالسلام، نامه امام حسین علیهالسلام به پنج تن از بزرگان بصره، خطبه امام حسین علیهالسلام در مکه، خطبه امام حسین علیهالسلام در منزلگاه شراف، خطبه امام حسین علیهالسلام در منزلگاه بیضه، از خطبههای امام حسین علیهالسلام در کربلا، بخشی از خطبه اول امام علیهالسلام در روز عاشورا، بخشی از خطبه دوم امام علیهالسلام در روز عاشورا، خطبه حضرت زینب سلاماللهعلیها در کوفه، خطبه حضرت فاطمه بنت حسین سلاماللهعلیها در کوفه، خطبه حضرت ام کلثوم سلاماللهعلیها در کوفه، خطبه امام سجادعلیهالسلام در کوفه، خطبه امام سجاد علیهالسلام در شام و خطبه حضرت زینب سلاماللهعلیها در شام» تشکیل شده است.
در این کتاب سیدیاسر قزوینی به معرفی علامه الفضلی و جایگاه علمی و فرهنگیاش در عراق و عربستان پرداخته و نوشته است: «عالم شیعی عربستانی علامه شیخ عبدالهادی الفضلی از دوستان و شاگردان شهید سیدمحمدباقر صدر و از شاگردان آیتالله خوئی و از نخستین فارغالتحصیلان دانشکده فقه شیخمحمدرضا مظفر بود و چندی را نیز در دانشگاه بغداد سپری کرد. نام وی در میان اعضای منتدیالنشر و نخستین اعضای حزب الدعوة الاسلامیه ـ که امروز زمام امور را در عراق به دست دارد ـ دیده میشود. الفضلی در ابتدای کار حزب الدعوة و تحت تأثیر فضای حزب، چند کتاب در پاسخ به تئوریهای مارکسیستی نیز به نگارش درآورد. شیخ عبدالهادی الفضلی برای نخستین بار و قبل از تبعید امام خمینی رحمةاللهعلیه به ترکیه و در ملاقاتی با ایشان اندیشه «ولایت فقیه» را وارد حزب کرد، و برآن شد تا رهبری حزب را بر مبنای ولایت فقیه سامان دهد. اما گویا حضور الفضلی در حزب چندان نپایید.»
وی در بخش دیگری از این کتاب می نویسد: «یکی از وجوه برجسته حیات علمی شیخ عبدالهادی الفضلی نگارش کتابهای علمی آکادمیک میباشد... الفضلی همواره یکی از منادیان اصلاح دروس در حوزه بود و از این منظر کتابهایی نیز برای تدریس در حوزهها و دانشگاهها به نگارش در آورد که با استقبال خوبی مواجه شدند. عبدالهادی الفضلی را میتوان از یکسو عالمی برآمده از حوزه سنتی و از سوی دیگر، دانشمندی دانشگاهی تلقی کرد که از نقطه عزیمت نظامهای سنتی و با احترام به این نظام، خواستار اصلاح نظام سنتی حوزههای علمیه بود.»
علامه الفضلی ـ که نماینده رهبر معظم انقلاب اسلامی در شرق عربستان بود ـ در روز دوشنبه 27 جمادیالأولی 1434 هـ یعنی 19 فروردین ماه سال 1392 در عربستان دار فانی را وداع گفت. در پی درگذشت آیتالله الفضلی، حضرت آیتالله خامنهای، رهبر انقلاب اسلامی پیام تسلیتی صادر کردند که در بخشی از این پیام آمده است: «این علامه فقید، عمر شریف خود را در جهاد علمی و سیاسی و دفاع از مقدسات امت اسلامی و مسائل بر حقّ آن سپری کرد. این فقید از پیشگامان تفکر و اندیشه و از نظریهپردازان برجسته اسلامی بود و بهترین نشانه این امر، آثار و تألیفات گرانسنگ ایشان است. مرحوم الفضلی پناهگاه علمای امت بودند و با فکر و حرکت و جهاد و تلاشهای وحدتآفرین خود، نمونه و اُسوهای را در نزدیکی دلها، وحدت بخشیدن به صفوف اسلام، همدلی و دوری از نزاعها و اختلافات، و تمرکز نگاهها و اندیشهها بر دشمن مشترک آحاد امت عظیم اسلامی ارائه کردند.»
علاقهمندان برای تهیه کتاب علامه فضلی میتوانند با شماره تلفن 02537740004 تماس حاصل کنند.
گفتنی است، چاپ اول کتاب «قیام امام حسین علیهالسلام در پرتو نص و سند» در 60 صفحه، قطع پالتویی، با شمارگان 2000 نسخه و به قیمت 2500 تومان از سوی دفتر نشر معارف منتشر شده است.
افزودن دیدگاه جدید