توجه دائم به جسم خیانت به نفس است
به کزارش بلاغ به نقل از رسا، حجت الاسلام محسن کافی، استاد حوزه علمیه قم، در صحن جامع حرم امام رضا(علیه السلام) با تأکید بر امانتداری در زندگی اظهار کرد: در آیه 27 سوره انفال چنین آمده است: «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَخُونُوا اللَّهَ وَ الرَّسُولَ وَ تَخُونُوا أَماناتِکُمْ وَ أَنْتُمْ تَعْلَمُونَ» اى مؤمنان! به خدا و پیامبر خیانت نورزید و دانسته به امانات خود خیانت نکنید».
وی تصریح کرد: از نظر قرآن تمام زندگی ما را امانت گرفته است، چه امانت های ظاهری و مادی، چه باطنی و معنوی؛ بدن، اولاد، همسر، پول و ثروت، سلامتی بدن، اعتبار و آبرو امانات ظاهری است که قرآن از آن یاد می کند هم چنین دین، اهل بیت(علیهم السلام)، مروت، غیرت و عفت جزء امانات معنوی ما هستند.
استاد حوزه علمیه قم بیان کرد: این کلام قرآن دایره وسیع و گسترده ای دارد، انسان سالم به طور ذاتی مخالف خیانت است، خیانت مخالف امانت است حتی انسان های به دور از اخلاق سالم و صالح نیزامانت و امانت داری را دوست دارند.
وی افزود: امام جعفر صادق(علیه السلام) رییس مذهب جعفری فرموده اند که «از ما نیست انسانی که امانت دار نیست» که طبق گفته قرآن کریم نخستین امانت خود شمایید پس به خود خیانت نکنید.
حجت الاسلام کافی عنوان کرد: یکی از امانت های خدا نزد ما «نفس» است، اگر بخواهیم این امانت را سالم تحویل خداوند دهیم باید مراقب قسمت اعظم آن که «روح» است، باشیم.
وی تصریح کرد: قسمت اعظم نفس ما روح است ولی متأسفانه در طول 50 ، 60 سال عمر خود مرتب به جسم خود رسیدگی کرده و از روح غافل می شویم، دانشمندی خارجی در این رابطه گفته است 99 درصدد انسان وجود نامرئی یعنی روح اوست در حالی که 99 درصد تلاشش برای آن یک درصد یعنی جسم است.
استاد حوزه علمیه قم ابراز کرد: اگر ما در مسیری قدم برداریم که برای آن خلق نشده ایم، خیانت است، به گفته فقهای عالم اگر چیزی در غیر مسیر خودش استفاده شود و به کار رود غیر عقلایی است.
وی گفت: وجود اصلی انسان وجود روحانی اوست که بر جسم سوار است، بنابراین نباید با توجه بیش از حد به جسم از روح غافل شویم، غذای روح ما آیات و کلمات وحی، احادیث و روایات است وقتی روح ما تغذیه نشود، ناتوان و بیمار می شود و دیگر قادر به درک معنویات نیز نیست.
استاد حوزه علمیه قم بیان کرد: روح انسان هنگام تولد مانند عقاب تیزپروازی بود که ملائکه را می دید و صدای آنان را می شنید، اما به مرور زمان روح زندانی چند قفس شد که دیگر قادر به پرواز نیست؛ توجه دائم به جسم سبب تضعیف روح است، اگر به خواسته های شکم پاسخ دهیم روح زندانی شکم می شود.
حجت الاسلام کافی با اشاره به این که روزه مستحبی از ریاضت های شرعی اسلام برای قدرت روح است، خاطرنشان کرد: یکی از درس های بزرگ امام علی(علیه السلام) این بود که به تمایلات نفسانی شکم پاسخ نمی دادند، ائمه اطهار(علیهم السلام) و برخی بزرگان از حلال پرهیز می کردند تا روح خود را جلا دهند ولی امروز عده ای در حالی که شکم هایشان از لقمه های حرام پر است به زیارت ائمه(علیهم السلام) مشرف می شوند.
افزودن دیدگاه جدید