گزارشی از سفر تبلیغی روحانی شیعه به اروپا
به گزارش بلاغ به نقل از حوزه، حجت الاسلام والمسلمین محمد الحسون رئیس مرکز پزوهش های اعتقادی (وابسته به دفتر حضرت آیت الله سیستانی)، در کنار فعالیت های علمی، فعالیت های تبلیغی شایانی در عرصه بین الملل داشته است. وی اخیرا در سفر به دو کشور اروپایی با تعدادی شخصیت های دینی اعم از مسلمان و مسیحی دیدار و گفت و گو کرد و در برخی مراکز اسلامی آن دیار حاضر شد. متن زیر، گزارش ایشان از این سفر تبلیغی است که ضمن اشاره به فعالیت های خود در این سفر، ضرورت ها و بایسته های تبلیغی در اروپا به ویژه فرانسه را بیان کرده است.
با دعوت مؤسسه امام خویی در فرانسه توانستیم - بحمد الله - سفر تبلیغی به دو شهر پاریس و بروکسل داشته باشیم ، سفری 10 روزه که از 17 تا 27 ربیع الاول 1437 هـ ادامه داشت ؛ و ضمن تأکید بر ضرورتهای برنامه های تبلیغی در آن شهرها به گزیده ای از این سفر تبلیغی اشاره می کنیم .
فرانسه کشوری جمهوری است که با سیستمی متمرکز و پارلمانی بر اساس قانون اساسی اداره می شود ، این کشور در قسمت غربی قاره اروپا قرار دارد و پایتخت آن شهر پاریس است ، زبان رسمی مردم این کشور فر انسوی و پول رایج آن یورو است ، این کشور یکی از کشورهای کهن است که شکل گیری آن به قرون وسطی باز می گردد ، و یکی از مناطق مهم در اروپا به شما می آید ، و در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم میلادی به اوج قدرت خود رسید .
فرانسه مرکز بین المللی برجسته فرهنگی به شمار رفته ، و چهارمین لیست بزرگ اماکن میراث جهانی یونسکو را در خود جای می دهد ، تعداد جمعیت آن 65 میلیون نفر است که مسلمانان ، 10 میلیون از آنها را تشکیل داده و شیعیان دوازده امامی نزدیک به 100 هزار نفر هستند ، همچنانکه تعداد کمی را شیعیان اسماعیلی شکل می دهند.
مراکز علمی و حسینیه ها در پاریس :
پاریس یکی از شهرهای پیشرفته در فرهنگ و هنر و گردشگری است ، و مراکز علمی و مؤسسه های فرهنگی فراوانی را در خود جای داده که به ادیان و مذاهب گوناگونی تعلق دارند ، و برخی از آنها نیز متعلق به پیروان مذهب اهل بیت علیهم السلام می باشند ، این مراکز عبارتند از :
1- مرکز اهل بیت علیهم السلام ، که در سال 1979 م و بلا فاصله پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران تأسیس شد . [سفر تبلیغی حجت الاسلام محمد الحسون رئیس مرکز پزوهش های اعتقادی به اروپا]
2- محفل زینب علیها السلام ، این مرکز متعلق به خوجه ها ، و در سال 1988 م تأسیس شده است .
3- مؤسسه مرحوم امام خویی ، این مرکز نیز در سال 1988 م تأسیس شد .
4- انجمن الغدیر ، این مرکز توسط لبنانی ها در سال 1988 م تأسیس شد .
5- حسینیه شاه نجف ، متعلق به پاکستانی های مقیم پاریس است و در سال 2000 م تأسیس شد .
6- بیت الزهرا علیها السلام ، متعلق به شیعیان ایرانی است و در سال 2000 م تأسیس شده است.
7- مؤسسه ولی عصر علیه السلام ، متعلق به شیعیان افغانی است و در سال 2000 تأسیس شده است .
8- مؤسسه انفتاح (Louverture) ، توسط شیعیان الجزایری تقریبا در سال 2006 م تأسیس شده است .
مؤسسه های ذکر شده مؤسسات اصلی پیروان مذهب اهل بیت علیهم السلام می باشند ، و مراکز و مؤسسات دیگری نیز وجود دارند ، همچنانکه دو مرکز برای شیعیان اسماعیلی وجود دارد .
ضرورت های برنامه های تبلیغی در فرانسه :
قبل از ارائه گزارشی از سفر به فرانسه و بلژیک ، اموری که در کشور فرانسه برای تبلیغ مورد نیاز است را یاد آور می شویم ، آنچه که از برخی افراد که در ارتباط با این امر هستند شنیدیم:
اول: مراکز علمی و مؤسسه های موجود در شهر پاریس کوچک و مختصر هستند و در شهرک های اطراف شهر پاریس و دور از مرکز آن قرار دارند ، و این امر مناسب پیروان مذهب حق نیست ، و خصوصا اگر آن را با مؤسسات و مساجد و کلیسه هایی که متعلق به دیگران است مقایسه کنیم ، اینجا همه به مراجع دینی ، و تجار بزرگ شیعی اعتماد می کنند ، و توقع دارند آنها مرکز علمی بزرگی را تأسیس کنند که مناسب شأن آنها باشد و بتواند سایر فعالیت ها را انجام داده و حقیقت مذهب اهل بیت علیهم السلام را به فرانسوی ها معرفی کند .
دوم: تعداد مبلغین دارای تحصیلات دینی که بصورت دایمی در پاریس سکونت دارند و مسلط به زبان فرانسوی اند بسیار کم است ؛ و می توان گفت که از انگشتان یک دست کمتر اند ، پس باید چاره ای ریشه ای برای این مشکل اندیشید ، آن هم با قرار دادن برنامه منظمی که آموزش تعدادی از مبلغین که برای فعالیت در آنجا صلاحیت دارند را بر عهده گیرد ، و در این راستا می توان از جوانان مؤمنی که در انجا متولد شدند یاری جست ، و آنها را برای وارد شدن به حوزه علمیه و سپس بازگشت به فرانسه تشویق کرد .
سوم: باید به ترجمه کتاب ها اسلامی به صورت عام و بالخصوص کتابهای عقایدی به زبان فرانسوی و چاپ آنها در آنجا اهتمام ورزید ، و آنچه برخی از انتشاراتی ها در کشور های عربی و اسلامی انجام می دهند کافی نیست ، آنها با برخی اشخاص که به صورت کامل بر این زبان تسلط ندارند قرار داد می بندند ، زیرا ترجمه آنها ناقص است .
برخی از فضلا تأکید کرند که فعالیت های ترجمه به زبان فرانسوی پس از فوت دکتر عباس بستانی (ت 1434 هـ = 2013 م) کاسته شده ، اگر نگوییم که به صورت کامل منتفی شده است ، این شخصیت 80 کتاب را به زبان فرانسوی ترجمه کرد و نقش بزرگی را در انشار علوم اهل بیت علیهم السلام به زبان فرانسوی در سرتا سر جهان را ایفا کرده است ، و بسیاری از اتباع کشور های الجزایر ، تونس و مغرب تأثیر پذیری از کتب ایشان مستبصر شده اند .
چهارم: باید به قشر با فرهنگ و کادرهای علمی اهتمام ورزید و آنها را برای انتشار معارف اهل بیت علیهم السلام - از راه های گوناگون - تشویق کرد ، زیرا بسیاری از آنها در فرانسه به صورت انفرادی و با امکانات محدود فعالیت دارند ، همچنانکه دکتر بستانی به صورت انفرادی فعالیت داشت و هیچ کس به او اعتنایی و اهتامامی نمی ورزید .
پنجم: باید در مورد تشکیل بانک اطلاعاتی فرانسه فعالیت داشت ، بانکی در بر دارنده هر آنچه که یک مبلغ و شخص با فرهنگ به آن نیاز دارد ، از جمله اطلاعاتی در باره کشور فرانسه ، ماهیت مردم آن کشور ، اخلاق و عادت ها ، کیفیت برخورد با آنها ، و همچنین مراکز علمی و فرهنگی موجود در آن کشور ، و .. .
دیدار با اسقف پیر والون:
در روز جمعه 20 ربیع الاول 1437 هـ مؤسسه امام خویی در پاریس جشن با شکوهی به مناسبت ولادت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) برگزار کرد ، در این جشن اسقف پیر والون رئیس کلیسای انگلیکن اروپا ، و نیز شیخ محمد سنغو رئیس و مفتی مجلس اسلامی فرانسه حضور داشتند ، و هر یک از آنها سخنرانی ایراد کرد با عنوان (الله هو الحب) و (اسلام و مسیحیت دو دین محبت) ، اضافه بر سخنرانی که داشتیم با عنوان : (پیامبر (صلی الله علیه و آله) نمونه محبت طرف دیگر) ، و سخنرانی که مدیر مؤسسه جناب شیخ اسماعیل خلیق با عنوان (سرازیر شدن محبت الهی در خانواده و اجتماع) ایراد کرد .
پس از پایان جشن جلسه ای با اسقف پیروالون و شیخ محمدو سنغو داشتیم ، و هر دو شخصیت از ما دعوت کردند تا به بازدید آنها برویم ، لذا در در روز 22 ربیع الاول به بازدید از کلیسا رفتیم ، و در برابر افرادی که در برنامه اجتماع در کلیسا حاضر بوند سخنرانی داشتیم ، و در آن به این امر تأکید کردیم که انفجارها و کشتار انسان های بی گناهی که اخیرا شاهد آن بودیم به هیچ عنوان نمایانگر دین اسلام نیست ، و تروریسم دشمن انسانیت است ، و قبل از انکه بی گناهان در پاریس توسط آنها کشته شوند آنها ما را کشتند .
سپس اسقف پیروالون در جمع حاضر سنخرانی کرد ، و در آن ابتدا از ما به خاطر توضیحاتی که در باره اسلام دادیم تشکر کرد ، همچنین نسبت به کشته شدن شیخ نمر در عربستان ابراز تأسف کرد ، سپس گفت : (ما از ویرانی هایی که آمریکا از سال 2003 م در عراق انجام داد با خبریم ، ما آیت الله سیستانی را مرد صلح می دانیم) ، او همچنین ابراز تمایل خود را برای دیدار از نجف اشرف ابراز داشت .
دیدار با شیخ محمدو سنغو:
روز دوشنبه 23 ربیع الاول دعوت رئیس و مفتی مجلس اسلامی فرانسه را پاسخ دادیم ، و به بازدید او در منزلش رفتیم ، گفتگو بین ما رد و بدل شد ، و از آنچه او گفت می توان به عبارت های زیر اشاره کرد : آیت الله سیستانی انسانی است که خداوند متعال او را برای ما فرستاده ، و او امتداد نورانیت آیت الله خویی است ، دوست دارم به آیت الله سیستانی بگویم : من آمادگی هرگونه فعالیتی را - با توجه به توانایی های که دارم - انجام دهم ، و آیت الله سیستانی در قلب من جای دارد ، مجرمان از ما نیستند بلکه از طرف دیگری هستند و به آیت الله سیستانی بگوییید : آموزه های او مورد خوش آمد ماست .
فعالیت های دیگر:
علاوه بر آنچه ذکر شد جلسه هایی با برادران ایمانی خود داشتیم ، و در برخی جلسه ها سخنرانی کردیم ، و به سؤالات اعتقادی حاضرین پاسخ گفتیم ، و نیز به بازدید از مؤسسه ها و مراکز علمی و حسینیه های آنجا رفتیم .
همچنین - بحمد الله - توانستیم سفری دو روزه به شهر بروکسل پایتخت بلژیک داشته باشیم ، در این سفر در مرکز امام رضا علیه السلام که متعلق به شیعیان لبنانی است حاضر شدیم ، و همچنین به مسجد الرحمن که متعلق به شیعیان مستبصر کشور مغرب و مرکز امام حسن علیه السلام که متعلق به شیعیان عراقی است سر زدیم .
والحمد لله علی التوفیق
افزودن دیدگاه جدید