فضای مجازی به نسبت گستردگی آن ضابطه مند نیست/ فضای مجازی پاک را باید آموزش داد
دکتر رسول جلیلی عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف و موسس جمعیت توسعه گران فضای مجازی پاک در گفتگویی تفصیلی با خبرنگار بلاغ به توضیحاتی در خصوص فضای مجازی پاک پرداخت که در ادامه می خوانیم.
لطفا هدف و انگیزه خود از تأسیس NGO و برگزاری همایش فضای مجازی پاک بیان فرمائید.
ابعاد مثبت دسترسی به هر گونه محتوای متنی، صوتی، تصویری، ویدیو و بحث هایی که امروزه مثل نقل و نبات در اختیار همگان است مانند بحث دسترسی به شبکه های اجتماعی و بازی های چند رسانه ای و دیگر امکانات موجود که در سالهای اخیر ایجاد شده است برای همگان واضح است.
آنچه که یک میزان دغدغه را در ابتدا مطرح می کند و این دغدغه به مرور عمیق تر می شود، دسترسی ممیزی نشده برخی از کاربران به محتواها و خدماتی است که مجوز و صلاحیت آن را ندارند.
قانون گذاری و ضابطه مندی فضای مجازی نسبت به هجمه های فناوری و محتوایی موجود در آن، عقب است. علاوه بر این در تفسیر این که این حد مرزها چه باشد جهان بینی و نیز سلیقه دینی، ارزشی و سیاسی تاثیر گذار است.
شما در مواجهه با این هجمه ها چه راهکاری به ذهنتان رسید؟
ما به عنوان یک جمعی از دغدغه مداران عضو هیئت علمی یا فارغ التحصیلان حوزه های فنی فرهنگی مرتبط با فضای مجازی دور هم جمع شدیم و فکر کردیم لازم نیست که همه ی کار را به دوش حاکمیت و دولت بگذاریم وباید کمک کنیم که کار از روی زمین بلند بشود.
یعنی ما معتقدیم که فضای مجازی یک فناوری است یک بستر است، یک زمین بازی است. در این زمین بازی همگان می توانند بازی کنند و قدرت مانور دارند در این زمین هم دشمن است و هم دوست؛ ما تلاش داریم در مقابل تحرکات ضد ارزشی و ضد اخلاقی که رواج زیادی نیز دارد به وجه خدائی توسعه فضای مجازی بپردازیم. پس ناممان جمعیت توسعه گران فضای مجازی پاک شد که سال 92 این کار رو شروع کردیم.
سال اول با موافقت دانشگاه صنعتی شریف همایشی را تحت عنوان همایش فضای مجازی پاک برگزار کردیم و سال بعد دوستان در شهید بهشتی ابراز علاقه کردند که همایش را در آنجا داشته باشیم که به خوبی برگزار شد وسومین همایش ما ان شاالله امسال در دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار می شود.
آیا همایش قبلی فضای مجازی پاک توانسته است انتظارات شما را برآورده کند؟
از اهداف ما این است که بتوانیم فرهنگ فضای مجازی پاک را ترویج کنیم. فضای مجازی خودش موضوع جدید الحدوث است. فضای مجازی پاک از آن جدیدتر. برای فضای مجازی پاک باید واژگان تولید کرد، ادبیات ساخت، ترویج کرد و آموزش داد.
اگر همایشی بخواهد این مسئله ی بزرگ را حل کند، باید یک شیب مناسبی را در توفیقش انتظار داشته باشیم. همین قدر که همایش اول و دوم با یک جمعیت خوبی از کسانی که در لایه های میانی، در حد مدیران مدارس ، مربیان مدارس، معلمین، مسئولین خانه های فرهنگ، اصحاب رسانه، دانشجویان و غیره برگزار شد در حد خود مطلوب بود.
ما از صدا و سیمای جمهوری اسلامی انتظار بسیار بیشتری داشتیم و هنوز هم داریم؛ رسانه ها باید این را جزء مأموریت های خودشان بدانند که تلاش بر ترویج استفاده درست از فضای مجازی و ترویج و تبلیغ فضای مجازی پاک را داشته باشیم.
ادامه دارد....
افزودن دیدگاه جدید