سیطره تمدن غرب اخلاق انسانی را تهدید می کند
به گزارش بلاغ به نقل از خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، دکتر علیرضا واسعی، مدیر کل پژوهش دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی، امروز در نشست تخصصی مبلغان کشورهای اسلامی و مدیریت بیداری اسلامی که به همت مدرسه عالی خواهران جامعه المصطفی مشهد، در این مرکز برگزار شد، گفت:دین پژوهان، ادیان را به دو دسته تبلیغی و غیر تبلیغی تقسیم می شوند و دین اسلام را در طبقه ادیان تبلیغی قرار می دهند.
وی با اشاره به آن که دین یهود، مصداق بارز و روشن دین غیر تبلیغی است، گفت: ادیان غیر تبلیغی، آن دست از ادیان آسمانی هستند که در میان عده خاصی از آدمیان قابلیت ترویج و پیروی دارند، مانند دین یهود که هر کسی نمی تواند این دین را بپذیرد و افراد غیر یهودی، شایستگی ورود به این دین را ندارند؛ بلکه افرادی می توانند به این دین درآیند که از نظر نژادی به تعبیر خودشان، پاک باشند و این ویژگی تنها مختص به کسانی است که از نسل بنی اسرائیل باشد.
این کارشناس مذهبی افزود: صهیونیست ها کشوری را تأسیس کرده اند به نام اسرائیل که تمام افرادی که در آن جا زندگی می کنند، یهودی هستند که به زعم خودشان از نسل بنی اسرائیل هستند، بنی اسرائیل به معنای برگزیده خدا است؛ لذا صهیونیست ها در باورشان، خود را برگزیده خداوند دانسته و تنها خود را شایسته دین یهود می دانند.
این نویسنده و پژوهشگر دینی اظهار کرد: دین یهود، برای خود تبلیغ نمی کنند؛ چرا که هر کسی را شایسته ورود به این عرصه نمی دانند؛ بلکه بر این باورند که هر فردی که از بنی اسرائیل باشد، خود به خود یهودی خواهد شد و دیکر ادیان برای همراهی و خدمت یهود آفریده شده اند، اما این باور قابل قبول نبوده و قابل دفاع است.
مدیرکل پژوهش دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی افزود: ادیان تبلیغی، ادیانی هستند که باورشان آن است که دارای اصول و بنیان های متعال فکری هستند و برای هدایت آدمیان آمده اند، لذا در صدد این هستند که تا جایی که ممکن است افراد را از ظلم نجات داده و به سمت هدایت و نجات دعوت کنند،از این رو بر این باورند که آدمیان را به سمت خود کشانده و مورد رضای حق تعالی باشند.
تشیع بر مبنای بنیادهای فکری استوار است
دانشیار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی با بیان این که آدمیان لزوما تابع عقل یا استدلال های علمی نیستند، ابراز کرد: این گونه نیست که انسان ها صرفا با استدلال های عقلی یا ادله علمی، مسأله ای را قبول کنند یا گریزان شوند؛ بلکه در عصر کنونی نیز این مسأله مطرح است که امور دیگر نیز در پذیرش عقاید افراد مؤثر است.
این استاد تاریخ دانشگاه گفت: از جمله افتخارات و ویژگی های شیعه این است که برای ارائه بنیادهای فکری خود، تنها از طریق منطق علم و عقل وارد نشده، بلکه از منطق عاطفه و محبت و قلب نیز بهره می برد، از این رو است که آئین عزاداری که به مناسبت ایام محرم، برپا می شود، اثر گذار است، بدون این که نیازمند برهان و دلیل باشد.
واسعی افزود: در سیره پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت(ع) دیده می شود که این بزرگواران برای دعوت مردم به دیانت اسلامی یا بازداشتن از اعمال ناپسند، از منطق عاطفه، قلب و محبت استفاده کرده اند، در حالات پیامبر اکرم(ص) نقل شده است، فردی یهودی هر روز بر سر راه پیامبر(ص) خاشاک میریخت و ایشان را اذیت و آزار میکرد. یک روز وقتی حضرت از کوچه عبور کردند و با برخورد هر روز آن فرد مواجه نشدند پرسیدند این مرد چه شده است؟ گفتند در بستر مرض افتاده است. فرمود به عیادتش برویم و به عیادت او رفتند. حضرت هرگز ابراز خوشحالی نکردند که دشمن آزار دهنده ایشان در بستر مریضی افتاده و یک مزاحم از سر راهشان برداشته شده است بلکه درصدد تألیف قلب او بر آمدند و با عیادت از او زمینه مسلمان شدنش را فراهم ساختند.
این نویسنده و پژوهشگر دینی به اخلاق حسنه پیامبر اکرم(ص) اشاره کرد و افزود: پیامبر اکرم(ص) اگر برای این فرد یهودی، از برهان عقلی و مسیر علمی استفاده می کردند، چه بسا فایده و اثری نمی داشت، اما نبی اکرم(ص) با عمل خود، توانستند بیش از هر استدلال دیگری در او اثر بگذارند، خداوند در آیه 4 سوره قلم می فرماید:«وَ اِنَّکَ لَعَلی خُلُقٍ عَظیمٍ. و تو (ای پیامبر) برقله اخلاق و کرامت قرار داری.».
وی تصریح کرد: انسان ها باید این نکته را مد نظر داشته باشند که منطق عاطفه و محبت می بایست باید از پشتوانه عقلانی و علمی بر خوردار بوده و روان شناسی تعامل با دیگران را نیز بدانند.
در عصر کنونی مسأله ای به نام تمدن اسلامی وجود دارد؟
وی در پاسخ به این پرسش که آیا در عصر کنونی، مسأله ای به نام تمدن اسلامی وجود دارد یا خیر؟، گفت: در پاسخ به این پرسش صاحب نظران، دو دیدگاه را مطرح کرده اند، آلوین تافلر، بر این ادعا است که دنیا و جهان بشری سه تمدن را تاکنون ترجبه کرده است، تمدن کشاورزی، تمدن صنعتی و تمدن الکترونیکی. او سخنی از تمدن اسلامی به میان نمی آورد، اما دیدگاه دوم بر این باور است که نه تنها تمدن اسلامی وجود دارد؛ بلکه پویا است، که این دیدگاه خود مشتمل بر دو نظریه است.
این استاد تاریخ دانشگاه افزود: نظر اول بر این باور است که تمدن اسلام وجود دارد، اما خطرناک است؛ ساموئل هانتینگتون که نظریه جنگ تمدن یا برخورد تمدن ها را مطرح کرد، بر این ادعا است که تمدن اسلامی وجود دارد، اما برای تمدن غرب و آینده خطرناک است، لذا سیاست مداران بزرگ دنیا از جمله آمریکا را نسبت به این خطر متوجه کرده، عنوان کرد که مراقب تمدن اسلامی باشید؛ چرا که این تمدن آینده جهان را تصرف کرده و به مقابله با تمدن غرب می ایستد و اندیشه اسلام هراسی از همین نظریه نشأت گرفت که اکنون نیز، بحث اسلام هراسی، ایران هراسی و شیعه هراسی نیز مورد مطالعه سیاست مداران بزرگ دنیاست.
وی اضافه کرد: نظر دوم بر این باور است که تمدن اسلامی پویا و اثرگذار است و به شدت در حال گسترش است و خطرناک نبوده؛ بلکه بسیار مفید است، دیانت، کارکرد فکری داشته، از این رو متفکران و محققان بر این باورند که دین اسلام پاسخگو است و گستردگی آن نیز دلیل بر پاسخگو بودن آن است و به همین جهت است که دنیای غرب، هر تلاشی را انجام می دهد تا محبوبیت اسلام را کم کند.
این نویسنده و پژوهشگر دینی اظهار کرد: غرب، گروه هایی چون داعش، طالبان و سلفی ها را ایجاد می کند تا وجهه اسلام را خراب کند، عملکردهای گروه داعش مغایر با منطق بوده و متأسفانه بزرگترین خطر داعش این است که عملکردهای خود را به نام اسلام منعکس می کنند، و نتیجه آن می شود که وجهه مسلمانان در جهان خراب می شود.
مدیرکل پژوهش دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی به معضلات تمدن غرب اشاره کرد و افزود: متفکران بر این باورند که فاجعه ناتوانی انسانی، از جمله دستاوردهای سیطره تمدن غرب است، متأسفانه پدیده محیط زیست مورد توجه قرار گرفته است، اما پدیده انسانی مغفول مانده است.
دانشیار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی به خطر افتادن اخلاق انسانی، تعامل انسانی و روابط خانوادگی را از فجایع تمدن غربی دانست و گفت: متفکران سیاسی بر این باورند که آزادی در غرب وجود دارد، در حالی که حقیقت به گونه ای دیگر است و حتی زندگی خصوصی افراد در غرب نیز رصد می شود.
مبلغان دین الهی، اسلام صحیح را به جهان معرفی کند
وی گفت: طه العلوانی دانشمند عرب، عنوان می کند که یک بیداری و حرکتی در جهان ایجاد شده است، به نام بیداری اسلامی، که تابع چند عامل شکل گرفته است، عامل اول مسأله هزمونی غرب و برتری طلبی تمدن غرب استٰ که موجب بی هویتی سازی انسان ها شده و خود را در استعمار و هجمه ها و تجاوزاتی که به بهانه های انسانی رخ نموده است، نشان می دهد، از این رو است که دشمن به بهانه های متعددی کشورهایی چون عراق، پاکستان، مصر و ایران را مورد هجمه قرار می دهد.
این استاد تاریخ دانشگاه گفت: پوشش و حجاب، مسأله مغفول مانده در غرب است، متأسفانه آن ها، برای تبلیغ یک کالا در ماهواره تا جایی پیش می رود که زمینه تخریب انسانی را فراهم می کند و مسأله این نشأت گرفته از این است که آن ها دچار بحران روابط جنسی شده است.
وی با اشاره به آیه «الَّذِینَ یُبَلِّغُونَ رِسَالَاتِ اللَّهِ وَیَخْشَوْنَهُ وَلَا یَخْشَوْنَ أَحَدًا إِلَّا اللَّهَ وَکَفَى بِاللَّهِ حَسِیبًا، همان کسانى که پیام هاى خدا را ابلاغ مىکنند و از او مى ترسند و از هیچ کس جز خدا بیم ندارند و خدا براى حسابرسى کفایت مىکند.»، گفت: تبلیغ دین الهی مأموریت و مسؤولیت تمام افراد است.
دانشیار دانشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: مبلغان در دنیای امروز، بیشتر از همه چیز باید به اسلام و آموزه های صحیح آن آگاه باشند، از این رو باید اسلام صحیح را بیاموزیم؛ چرا که امروزه اسلام با خرافات و آرایه هایی در آمیخته کهٰ جز اصل اسلام نیستند و موجب فاصله گرفتن از حقیقت اسلام شده اند.
واسعی افزود: مبلغ دین اسلام، باید روانشناسی مخاطب را بداند که لازمه آن، آگاهی داشتن نسبت به روانشناسی فردی و اجتماعی است و همچنین در القای دیانت اسلامی و آموزه های دینی نیز باید از روش درست بهره بگیرند.
افزودن دیدگاه جدید