رفتن به محتوای اصلی
حجت‌الاسلام کوشا عنوان کرد:

رساندن معارف قرآنی از برکات قلم است

تاریخ انتشار:
نویسنده «ترجمه‌های ممتاز قرآن در ترازوی نقد» گفت: رساندن معارف قرآنی از برکات قلم بوده و نقش مهمی در آگاهی‌بخشی دارد.

به گزارش بلاغ به نقل ازایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی کوشا، مترجم قرآن کریم درباره اهمیت قلم گفت: در اهمیت و عظمت قلم، همین بس که قرآن کریم تصریح فرموده که «ن وَ اَلْقَلَمِ وَ مٰا يَسْطُرُونَ»؛ سوگند به قلم و آنچه می‌نگارند، این عبارت قرآنی از دو جهت دارای اهمیت است؛ یکی اینکه در قرآن کریم خداوند ۴۰ بار سوگند یاد کرده که ۲۰ سوگند آسمانی بوده و به پدیده‌های آسمانی سوگند یاد شده است و ۲۰ سوگند نیز مربوط به پدیده‌های زمینی است که قلم از جمله آنهاست.
وی افزود: «ن» از حروف مقطعه است، اما برخی افراد نکته‌بین «ن» را در مقام تشبیه تنظیر دانسته‌اند و مراد از «ن» به قرینه قلم، احتمالاً دوات است و اگر مراد اصلی نباشد از باب تسری در مفهوم و معنا می‌تواند همین واژه باشد. در زمان‌های قدیم از دوات برای نگارش استفاده می‌کردند و اکنون نیز با وجود اینکه ابزار تحریر و نگارش تغییر یافته، اما در زمان حاضر خوشنویسان نیز از آن بهره می‌برند که خداوند به آن و قلم قسم یاد کرده است.
حجت‌الاسلام کوشا با بیان اینکه سوگند به قلم یکی از ۲۰ سوگند به پدیده‌های زمینی است، ادامه داد: آنچه که خداوند به آن قسم یاد می‌کند، ارزش و اهمیت خاصی دارد، با توجه به این موضوع، قسم در سرنوشت انسان نقش اساسی دارد و به وسیله آن فرهنگ توسعه می‌یابد. قلم دل‌ها را به هم پیوند داده و با حقایق آشنا می‌کند و جهان را به تسخیر خود درمی‌آورد.
نویسنده «پژوهشی در ترجمه‌های برتر قرآن کریم» در ادامه عنوان کرد: نقش مهم قلم، آگاهی‌بخشی است و در زندگی انسان یک اصل به شمار می‌رود؛ چراکه انسان بدون علم و آگاهی هیچ فرقی با چهارپایان نخواهد داشت و براساس غریزه خود لذت می‌برد، اما انسان موجودی است که مافوق حیوانات و چارپایان بوده و دارای تفکر و اندیشه است و به وسیله قلم است که اندیشه‌هایش را به یادگار می‌گذارد و حیات بعد از مرگ پیدا می‌کند؛ از این‌رو صاحبان قلم بعد از مرگشان به وسیله قلم زنده می‌مانند. 
این مترجم قرآن تصریح کرد: عامل ماندگاری، رشد و ترقی انسان‌ها قلم و آگاهی است، قلم است که تمدن‌ساز است، تمدن‌ها به وسیله قلم ماندگار می‌شوند. توسعه سیاسی، فرهنگی، نظامی و ... با قلم ممکن می‌شود و بدون آن مفهومی به نام توسعه نخواهیم داشت. خداوند به تمام نوشته‌جات قسم یاد کرده است و از این روست که فکر، فرهنگ و تمدن دنیا به وسیله قلم امکان‌پذیر می‌شود و تا قلم نباشد نه علم و آگاهی و نه تمدن و نه تکنیک و صنعت و ... ممکن نخواهد شد.
وی در ادامه گفت: از زمانی که انسان وارد مدرسه می‌شود، آیه «ن وَ اَلْقَلَمِ وَ مٰا يَسْطُرُونَ» شامل حالش می‌شود تا اینکه به مدارج عالی برسد و یا از دنیا برود. همواره قلم با اوست و مخطوطاتش به وسیله آن ماندگار می‌شود. همچنین بایگانی فکر و اندیشه نیز به وسیله قلم ممکن می‌شود و یادگار ماندگار انسانیت همین قلم است. چرا که بوعلی سینا سال‌هاست که از دنیا رفته، اما آثارش ماندگار بوده است.
نویسنده «ترجمه‌آموزی قرآن کریم» بیان کرد: یکی از برکات قلم رساندن معارف قرآن کریم است و این همه تفاسیر نوشته شده به برکت همین قلم است و ما شاهد رشد تمدن‌ها طی سالیان متمادی بوده‌ایم.
وی در ادامه وظیفه و تکلیف نگارنده را مهم ارزیابی کرد و گفت: قلم ارزش، اعتبار و نقش مهم نوشته نشان را می‌دهد که باید صاحب قلم این مسئولیت را پیدا کند که هر نوشته‌ای همراه با فکر، تفکر و تحقیق باشد و درست بنویسد و از نظر ظاهری و باطنی فرهنگ‌ساز باشد، نه مخرب.
این مترجم و پژوهشگر قرآن یادآور شد: انسان دارای کرامت است و باید با اختیاری که دارد، حسن استفاده را از قلم بکند و مطلبی ننویسد که سبب انحراف شود، بلکه صاحب قلم باید در راستای رشد، تعالی و ترقی معرفتی تلاش کند.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.